Marovićev advokat: Da svjedoče Polonski i Lejbman

Sreten N. Tomović, član komisije je kazao da je vještak samo prepisivao opise izvedenih radova iz dokumentacije podizvođača radova
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.12.2011. 09:49h

Optuženi Dragan Žinić, član Komisije koja je procjenjivala izvedene radove na postrojenju za desalinizaciju vode i njegov branilac advokat Mališa Milović predložili su juče da sud odredi novo vještačenje i angažuje komisiju u kojoj bi se nalazili vještaci hidro, građevinske i elektro struke, koji će izvršiti procjenu izvedenih radova.

Vještak ekonomsko-finansijske struke Borka Boričić, po nalogu sudije Valentine Pavličić, će se izjasniti na sve primjedbe advokata odbrane i optuženih nakon što pročita zapisnik u kojem su navedena pitanja i primjedbe na njena četiri nalaza, osnovni i tri dopune.

Suđenje optuženima u aferi Zavala, među kojima su bivši predsjednik i potpredsjednik Opštine Budva Rajko Kuljača i Dragan Marović, nastavlja se 31. januara 2012.

Vještak nije uvažila troškove u 2009. godini.

Vještak nije analizirao kompletne izvedene radove

Ističući primjedbe na osnovni nalaz Borke Boričić od 15. 11. 2010. optuženi Dragan Žinić je kazao da vještak finansijske struke nije uočio razliku između utvrđivanja cijene koštanja i procjenjivanja vrijednosti izvedenih radova na postrojenju za preradu morske vode.

"Vještak u nalazima od 15. novembra 2010. i 15. marta 2011. nije postupila po nalogu tužilaštva i nije analizirala kompletne izvedene radove počev od 2008. i 2009, već parcijalno ne uzimajući u obzir radove izvršene 2009. godine. Nije navela u nalazu da je "Zavala Invest" izvođač radova. Nije iskazala ukupne troškove, već je prihvatila samo dio troškova i to samo podizvođača radova "Zavale Invest" za koje je imala finansijsku dokumentaciju.

Nije obračunala i druge troškove "Zavale Invest" iz poslovanja za 2008. godinu. Nije razmatrala zaradu "Zavala Invest" prilikom izgradnje postrojenja za desalinizaciju vode. U nalazu od 21. marta 2011. priznala je samo djelimične troškove ovog preduzeća iz bruto bilansa za 2008. godinu, a koji se odnose na fabriku za preradu vode.

Komisija je izvršila procjenu svih izvedenih radova dok vještak svoj nalaz zasniva samo na osnovu predugovora o naknadi za uređenje zemljišta - komunalija sklopljen između Opštine Budva i "Zavale Invest", tako što analizira samo fakturisane troškove podizvođača radova.

Morao je vještak uočiti da je sačinjen predugovor nakon što je komisija podnijela svoj izvještaj o procjeni izvedenih radova na postrojenju za desalinizaciju vode 13.10. 2008. Tako da komisija nije mogla znati za elemente iz predugovora. Potrebno je obaviti novo vještačenje i to od strane nezavisnog vještaka građevinske struke koji bi izvršio procjenu izvedenih radova", smatra Žinić.

Predlaže se novo vještačenje

Sreten N. Tomović, član komisije je kazao da je vještak samo prepisivao opise izvedenih radova iz dokumentacije podizvođača radova, zanemarujući izvedene radove na terenu. Takođe, smatra on, vještak je zanemarivao troškove upravljanja projektom, pa je predložio novo vještačenje.

Sudija Pavličić je u dokaznom postupku pročitala i izvršila uvid u spise Privrednog suda u Podgorici u kojima je navedeno da je dužnik "Zavala Invest", a povjerilac je Opština Budva, 3. avgusta 2009. godine tražila da se namiri potraživanje u skladu sa sklopljenim predugovorom. Izvršenje je obustavljeno jer je raskinuta poslovna saradnja između njih.

Sudija Pavličić je pročitala djelovodnik Opštine Budva, u kojem je pod brojem 4078 zaveden predugovor za naknadu komunalnih usluga između Opštine Budva i "Zavale Invest", a koji je upisan i zaveden 13. oktobra 2008. godine, odnosno prije nego je zaveden izvještaj komisije za procjenu izvedenih radova na postrojenju za preradu vode. Izvještaj komisije o procjeni izvedenih radova zaveden je u djelovodniku Opštine Budva 15. oktobra 2008. godine.

Prema predugovoru “Zavala Invest” je obveznik plaćanja naknade za uređenje građevinskog zemljišta radi izgradnje kompleksa vila na Zavali sa pratećim sadržajima, a orijentaciona naknada za komunalije iznosi 8 miliona i 365.939,50 eura. “Ugovorne strane su se sporazumjele da će troškovi koje je korisnik ostvario u vezi izgradnje postrojenja za desalinizaciju morske vode sa pratećom infrastrukturom, biti uračunati u naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta”.

Komisija je izvršila procjenu i 13.10.2008. godine donijela Izvještaj o procjeni vrijednosti izvedenih radova na objektu Postrojenje za desalinizaciju morske vode Zavala. Prema njihovoj procjeni, ukupna vrijednost radova je 4.403.886,55 eura, što je plaćeno, odnosno "prebijeno" kompenzacijom.

Ispitati stvarne vlasnike

Na glavnom pretresu prekjuče je Dragan Žinić pitao vještaka Borku Boričić da li je znala za elemente predugovora, podsjećajući da komisija nije znala, jer je 14. 11. 2008. sačinjen predugovor. Sudija nije dozvolila vještaku da odgovori na ovo pitanje.

Punomoćnik Opštine Budva advokatica Spomenka Bilić predložila je da sud naredi novo finansijsko vještačenje, koje će utvrditi sve nastale troškove izgradnje postrojenja za preradu vode. Advokat Dragoljub Đukanović, branilac optuženog Dragana Marovića, predložio je da svjedoče Slavko Miljković, Sergej Polonski i Vjačeslav Lejbman, stvarni vlasnici i direktori "Zavale Invest" i "Slav In".

Svjedoke bi trebalo ispitati u vezi izgradnje turističkog kompleksa na poluostrvu Zavala, da li su ugovarali i pregovarali sa Kuljačom, zatim oko troškova za izgradnju fabrike i oko bespravne gradnje. Sudija je nakon pauze prihvatila ovaj predlog.

Advokat Zdravko Begović, branilac optuženog Dragana Sekulića, predložio je da se saslušaju advokati Vanja Mugoša i Radomir Prelević, koji bi sudu ispričali kako je došlo do sastavljanja ugovora o kupoprodaji zemljišta od 25. juna 2007. između Sekulićevog preduzeća "Moninvest" i "Slav In". On je podsjetio da su svjedoci zastupali interese obje firme, te da kažu ko je bio inicijator odredbi ugovora.

Zabilješka nije zavedena

Sud je juče prihvatio predlog odbrane advokata Borivoja Borovića, a koji je juče ponovio advokat Đukanović, da se iz spisa predmeta izdvoji službena zabilješka Miroslave Kunić zaposlene u sektoru za javne nabavke Opštine.

Ona je u toj zabilješci navela da je upozorila predsjednika Opštine Rajka Kuljaču, da nije u skladu sa zakonom o javnim nabavkama da se šoping metodom dodijeli posao izrade urbanizacije poluostrva Zavala, već da postupak treba da ide na tender.

Sud je po službenoj dužnosti provjeravao i dobio dopis od Opštine Budva da ova službena zabilješka nije zavedena, ni u djelovodniku pošte pisarnice, ni predsjednika Opštine.

Bonus video: