Nema opasnosti od raka dojke zbog silikonskih implanta francuske firme

Ministar zdravlja Gzavije Bertran je pozvao da se implanti uklone, kao "preventivna mjera", naglašavajući da to "nije hitno"
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.12.2011. 14:23h

Francusko ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da ne postoji opasnost od raka dojke zbog silikonskih implanta koje je proizvela francuska firma PIP, ali je preporučilo ženama koje su iz ugradile da ih uklone, poslije osam slučajeva obolijevanja od raka.

"Ne postoji veća opasnost od obolijevanja od raka kod žena koje imaju implante koje je proizvela firma PIP nego kod žena koje su ugradile implante koje su proizvele druge firme", navodi se u saopštenju ali se dodaje da "postoji opasnost od oštećenja", prenosi AFP.

Međutim, ministar zdravlja Gzavije Bertran je pozvao da se implanti uklone, kao "preventivna mjera", naglašavajući da to "nije hitno".

Kako prenosi Rojters, kompanija Poli implant proteze (PIP) zatvorena je 2010. godine, jer su se njeni implanti lako cijepali. Zbog straha od eventualne veze sa rakom dojke, francuske vlasti pokrenule su istragu protiv te firme.

Procijenjuje se da 30.000 žena u Francuskoj ima ugrađene implante koje je proizvela firma PIP, koja je jedno vrijeme bila vodeći proizvođač implanta, sa 100.000 godišnje.

Oko 300.000 implanta koji su korišteni za estetsku ili rekonstruktivnu hirurgiju prodato je širom svijeta prije kraha kompanije.

Bonus video: