BUDITE ZANIMLJIVI

Evo na šta žene padaju

Najviše im se svidio ovaj posljednji jer smatraju da je prikladan i pristojan. Za ostale, zavisno od situacije, smatraju da uglavnom nijesu efektni jer znaju biti nepristojni.
196 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.12.2011. 21:37h

Igra zavođenja nije uvijek laka, a zavođenje katkada zna biti neuspješno. Naučna istraživanja otkrila su neke smjernice koje bi vas možda mogle navesti na pravi put

'Dolaziš li ovamo često?', 'Znamo li se odnekud?', 'Jesi li ti anđeo koji je pao s neba?' - to su samo neki od poznatih prilaza koji nas vrlo često znaju i nasmijati. No, smisliti dobar prilaz i na pravi način započeti igru zavođenja uopšte nije lako, piše HowAboutWe.com. Tom tematikom bavilo se i nekoliko istraživanja koja otkrivaju zanimljive stvari.

Različite žene – različiti prilazi

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Journal of Social Psychology bavilo se proučavanjem ženskih reakcija na muške prilazi koji su klasificirani kao neškodljivi. Riječ je o prilazima poput: 'Sviđa mi se tvoja jakna' ili 'Čini li mi se ili konobar ignoriše naš dio šanka?'

Istraživanje je pokazalo da su žene uglavnom dobro reagirale na takve komentare. Takvi prilazi, pokazuje istraživanje, posebno su se svidjeli samopouzdanim ženama koje znaju i vole očijukati.

Onima pak koje su tražile dugoročnu ljubavnu vezu, više se svidjelo klasično laskanje od takvih uleta. Ovakva otkrića donekle potvrđuju tzv. hipotezu 'good dad', odnosno 'dobar tata'. Takva teza temelji se na ideji da žene u muškarcu traže potvrdu da će on biti kvalitetan muškarac koji će se brinuti o njoj i o njihovoj djeci. Za žene koje su sklonije akciji jedino je važno bilo da muškarac ima atraktivan i zanimljiv prilaz.

Drugo istraživanje koje nosi naziv Flirting Competence temeljilo se na videosnimku muškarca koji pokušava nekoliko različitih vrsta prilaza – one direktne, komplimente, duhovite pokušaje, slatke ulete, dvosmislene te one koje uključuju još jednu osobu, a odnose se na prilaze poput: 'Hej, jesi li upoznala moga prijatelja Marka?' Žene su gledale snimak, a potom su ocjenjivale prilaze. Najviše im se svidio ovaj posljednji jer smatraju da je prikladan i pristojan. Za ostale, zavisno od situacije, smatraju da uglavnom nijesu efektni jer znaju biti nepristojni.

Kanadski naučnici otkrili su da žene ne padaju toliko na prilaze nego na stav i držanje muškarca. To znači da će prije pasti na onog muškarca koji ima samopouzdano držanje i pomalo drzak osmijeh na licu pa čak i ako je njegov prilaz otrcan. Međutim, ni samopouzdan stav mu ne može pomoći ako se ženi priđe s pitanjem poput: 'Jesi li ti anđeo koji je pao s neba?.