Pokrenuta istraga o švercu cigareta: "Pranje kontejnera" preko Luke Bar?

Hapšenjem Rožajca Edževida Dacića, zvanog Muzafer, od kog su sredinom aprila pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja oduzeli 70 paketa cigareta i džip bez registarskih oznaka, Specijalno tužilaštvo nije stavilo tačku na ovaj slučaj
271 pregleda 21 komentar(a)
Cigarete na sivom tržištu, Foto: Savo Prelević
Cigarete na sivom tržištu, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.05.2018. 19:19h

Specijalno tužilaštvo pokrenulo je istragu o švercu cigareta koje se prodaju na ulicama crnogorskih gradova, javlja TV Vijesti. Sumnjaju da šverc ide preko Luke Bar i to tzv. ,,pranjem kontejnera", kao i da je u ovom poslu uvezano nekoliko firmi.

TV Vijesti navodi da se pod lupom istražitelja nalazi ista grupa ljudi za koju se ranije sumnjalo da je povezana sa mojkovačkom fabrikom duvana "Tara". Šira istraga je pokrenuta nakon što je prije 20-ak dana uhapšen Edževid Dacić iz Rožaja.

Hapšenjem Rožajca Edževida Dacića, zvanog Muzafer, od kog su sredinom aprila pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja oduzeli 70 paketa cigareta i džip bez registarskih oznaka, Specijalno tužilaštvo nije stavilo tačku na ovaj slučaj.

Kako navodi TV Vijesti, dobro obaviješteni sagovornici tvrde da se prikupljaju dokazi kako bi se otkrili svi članovi kriminalne grupe koja je učestvovala u ovom, kako se to već dosadašnjom istragom utvrdilo, međunarodnom švercu.

Iako je Dacić tokom saslušanja tvrdio da je cigarete marke “Marbl” vrijedne 35 hiljada eura kupio radi ulične prodaje, istraga ipak vodi u drugom pravcu.

Sagovornici TV Vijesti tvrde da postoji dovoljno razloga za sumnju da je Dacić samo dio mreže koja se bavi tzv. ,,pranjem" carinskih kontejnera sa cigaretama, a nezvanična saznanja TV Vijesti govore da se pod lupom istražitelja nalazi ista grupa za koju se ranije sumnjalo da je povezana sa mojkovačkom fabrikom duvana "Tara".

To je bio razlog da pripadnici specijalnog policijskog tima prije nekoliko dana posjete Bar i zapečate firmu “Sajnus”.

Naime, vjeruje se da već neko vrijeme cigarete kontejnerima stižu u Luku Bar, odakle se istovaraju i skladište bez plaćanja dažbina Crnoj Gori i veoma brzo idu na crno tržište. U međuvremenu se prave fiktivni papiri a kontejneri se pune nekom drugom robom i šalju dalje do krajnje destinacije - fiktivne firme u Jordanu.

Dobro obaviješteni sagovornici tvrde da je na Malti prije izvjesnog vremena zaustavljeno čak dvadesetak kontejnera, za koje je pisalo da su cigarete iz Bara koje treba da stignu do Jordana.

Provjerom kontejnera utvrđeno je da cigareta u kontejnerima nema zbog čega se vjeruje da su one završile na ulicama gradova Crne Gore, ali i zemalja u regionu.

Preko ovog posla navodno je uvezano nekoliko firmi. Za sada se došlo samo do jedne i to “Sajnus”, čija je vlasnica i direktorka Zorka Veljić iz Berana, koja je skladište uzela pod zakup od Stevana Vučinića i Milovana Perovića. U Beranama je i sjedište ove firme, po Centralnom registru privrednih subjekata.

To i ne bi bilo upitno istražiteljima da se baš na istoj adresi – Ulica Janka Vukotića broj 7A gotovo istovremeno nije nalazila firma “Anael”, koju je u decembru prošle godine “likvidirao” Dimitrije Veljić.

Samo dva mjeseca kasnije, u februaru ove, opet sa sjedištem na istoj adresi, Veljić je registrovao novu firmu - “Karnuntum”.

Ovo nije prvi put da nadležni istražuju međunarodni šverc cigareta. Bavili su se njime i prije tri godine kada je o švercu pred Specijalnim tužilaštvom pričao bivši šef Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala Predrag Šuković.

On je tada tvrdio da su bivši šef Uprave policije Veselin Veljović i sadašnji premijer Duško Marković na čelu “mojkovačkog klana“, koji se bavi ovom vrstom šverca, što je Marković negirao.

O mojkovačkoj fabrici Tara godinama ranije izvještavala je novinarka lista “Vijesti” Olivera Lakić. Ona je početkom 2011. godine istraživala da li se u fabrici „Tara“ u Mojkovcu i njenom skladištu u Donjoj Gorici proizvode, skladište i odatle krijumčare lažni brendovi cigareta.

U njenim tekstovima je navedeno da su s tim nezakonitim poslom bili povezani službenici policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, izjavio je u novembru 2015. da su dokazi o fabrici duvana u Mojkovcu ”najvjerovatnije emigrirali i izgubljeni trajno”, ali i da se tužilaštvo tim slučajem i dalje bavi.

Da li su uspjeli da prikupe dovoljno dokaza i konačno umjesto uličnih prodavaca cigareta procesuiraju one koji od ovog posla zgrću milione eura, ili će opet na štetu Crne Gore, nepoznatim kanalima dokazi emigrirati - pitanje je na koje će odgovor dati Specijalno tužilaštvo upravo istragom koja se za sada vodi jedino protiv Dacića, a tokom koje je, prema saznanjima TV Vijesti, saslušan već jedan broj svjedoka.

Bonus video: