Oskar Orsona Velsa prodat za više od 800.000 dolara

Orson Vels je prvo mislio da je izgubio ovu figuru o kojoj sanjaju svi koji se bave filmom, da bi se Oskar pojavilo poslije njegove smrti 1985. godine.
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.12.2011. 17:38h

Oskar koji je osvojio Orson Vels (Welles) prije skoro 70 godina za scenario filma "Građanin Kejn" (Citizen Kane) prodat je na aukciji za 861.452 dolara, saopštili su danas organizatori prodaje.

Poznati iluzionista Dejvid Koperfild (David Coperfield) bio je među onima koji su željeli da kupe Velsovog Oskara, ali ga je pretekao anonimni kupac, izjavila je aukcijska kuća Nejt D. Sanders (Nate).

Aukcija, jedna od rijetkih u kojoj se prodaje Oskar za skoro jedan milion dolara, "svjedoči o popularnosti Orsona Velsa i njegovog remek djela 'Gradjanina Kejna'", dodala je aukcijska kuća.

Velsov Oskar je prije četiri godine ponuđen na prodaju, ali tada nije bilo kupaca.

Ovaj Oskar ima veoma "burnu biografiju". Orson Vels je prvo mislio da je izgubio ovu figuru o kojoj sanjaju svi koji se bave filmom, da bi se Oskar pojavilo poslije njegove smrti 1985. godine. Njegova ćerka Beatrisa je dobila nazad očevog Oskara poslije suđenja 1994. godine, pošto ga je sineasta Geri Grejver (Gary Graver) prodao jednoj holding kompaniji.

Beatrisa je 2002. godine sudskim putem dobila pravo da ga proda, jer se tom postupku protivila američka Akademija filmske umjetnosti, koja organizuje ceremoniju dodjele tog priznanja. Tokom tog suđenja, Oskar je procijenjen na jedan milion dolara.

Bonus video: