Zaboravljene žene u Nikšiću

Mijović je kazala da je njen tekst obračun sa tradicijom, te da je željela da zbaci ogroman teret koji joj leži na plećima
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.12.2011. 17:08h

Predstava "Lasice" Bojane Mijović izvedena je drugog dana Festivala glumca u Nikšiću, na “Sceni 213”.

Na okruglom stolu organizovanom nakon predstave, Mijović je kazala da je njen tekst obračun sa tradicijom, te da je željela da zbaci ogroman teret koji joj leži na plećima.

Gluma Žakline Oštir, Nade Vukčević, Branke Stanić i Sima Trebješanina uspjela je da približi osjećanja zarobljenih žena, kojima je jedan muškarac bio simbol bijega od tuge, zaboravljenosti, samoće, zlostavljanja i osude i na kraju bijega od drugog muškarca.

"Ove tri žene su svi zaboravili, čak i one su negdje same sebe zaboravile. Njima je Jovan novi put, bolji život, motel. On je neka svjetlost u njihovim životima. I nije nužno da to bude muškarac. On je samo simbol njihove nade, želje, njihovog boljeg života", kazala je Mijović, koja je pomenuti tekst napisala kao student druge godine FDU.

U četvrtak na “Sceni 213” predstaviće se Užičko narodno pozorište sa predstavom "Kraj vikenda" režisera Ljiljane Ivanović

"Zato sam morao da se prilagodim njima jer ja sam bio samo njihovo svjetlo na kraju tunela", kazao je on.

Trebješanin je tokom razgovora o predstavi rekao da se nada da će i Nikšićko pozorište imati neku svoju premijeru, na koju se već dugo čeka, “jer grad koji ima najbolju publiku u Crnoj Gori to zaslužuje”.

Žaklina Oštir je kazala da "Lasice" nijesu priča o Crnoj Gori juče, prekjuče ili prije 30 godina, već da je to priča o Crnoj Gori danas. Ona tumači ulogu Zorke koja želi da pobjegne dalje od učmale sredine, a ona je i baka unuke koja želi da bude primijećena i postane žena.

"Svima nam se desilo da sretnemo osobu koja je puna energije, a nema gdje da je kanališe. Mirjana je toliko tužna da je prosto obožavam, jedno slatko otužno biće koje je zadovoljno i nezadovoljno sobom u isto vrijeme", kazala je Nada Vukčević, opisujući svoju ulogu.

Branka Stanić je tumačila lik Anice i pobrala opšte simpatije publike.

"Jedno nesrećno dijete koje bi da bude primijećeno. I taman kada joj se to desi, opet bude zaboravljena. I onda…nastane haos", kroz osmijeh je kazala Stanić.

U četvrtak na “Sceni 213” u 20 časova predstaviće se Užičko narodno pozorište sa predstavom "Kraj vikenda" režisera Ljiljane Ivanović u kojoj igraju Slobodan Ljubičić i Divna Marić. Predstava je rađena po tekstu Moma Kapora.

Bonus video: