Mašta i arhitektura prije susreta sa investitorima

"Proces edukacije počinje od jednostavnih procesa projektovanja do najsloženijih projektantskih tematika", kazao je prof. dr Goran Radović
164 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.12.2011. 12:21h

Izložba studenata Arhitektonskog fakulteta u Podgorici, na kojoj su predstavljeni radovi nastali u protekle tri studijske godine, otvorena je pred brojnom publikom u Kuslevovoj kući, u okviru manifestacije DEUS.

“Izložba predstavlja cikluse edukacije i formiranja arhitektonskog kadra koji se obrazuje na našem Fakultetu. Proces edukacije počinje od jednostavnih procesa projektovanja do najsloženijih projektantskih tematika.

Ponosni smo što javnost možemo da upoznamo sa sjajnim rješenjima, idejama i razmišljanjima studenata o raznim problemima u kreiranju prostora”, kazao je otvarajući izložbu prof. dr Goran Radović, dekan Arhitektonskog fakulteta, ističući da se proces edukacije arhitektonke struke konstantno prilagođava novim trendovima i tehnološkim dostignućima.

Od ideje do idejnog projekta

Studentkinja treće godine arhitekture Vasilija Abramović predstavila se sinteznim projektom hotela u Baru na mjestu sadašnjeg hotela “Sidro”.

“Studentski radovi su slobodniji od radova arhitekata profesionalaca"

“To je rad sa druge godine studija, a upravo sintezni projekat se smatra jednim od najtežih, najkompleksnijih. Pored hotela izloženi su i moji radovi: arhitektonska grafika, arhitektonika forme i arhitektonika prostora. Radovi se bave istraživanjem formi i prostora”, prokomentarisala je Abramović, ističući da je izložba jedini i pravi način da se javnost upozna sa kreativnim radovima studenata Arhitektonskog fakulteta.

Prof. dr Ilija Lalošević izložbu komentariše kao dobar način da se prikažu faze - od ideje do idejnog projekta.

“Studentski radovi su slobodniji od radova arhitekata profesionalaca koji su sputani raznim ograničavajućim faktorima. Kod studenata je možda i posljednja prilika da se diplomskim radom opuste i da daju mašti na volju, prije ulaska u surovu arenu borbe sa investitorima”, kazao je Lalošević.

Izložba koju su pomogli Inženjerska komora Crne Gore, UNDP i DODING enterijeri, biće otvorena do 27. decembra.

Galerija

Bonus video: