Reditelja “Avatara” tuže za 2,5 milijarde dolara

Brajant Mur, pisac naučne fantastike, tvrdi da su njegova dva scenarija, za filmove “Akvatika”, i “Potomci” iskorišćeni u stvaranju svijeta “Avatara”
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.12.2011. 16:28h

Džejms Kameron, reditelj filmskog hita “Avatar” ponovo je optužen da je ukrao scenario za film, ali ovoga puta od njega se traži odšteta od čak 2,5 milijarde dolara.

Naime, Kameron je početkom mjeseca dobio tužbu koju je uložio scenarista Erik Rajder, tvrdeći da je sklopio ugovor sa Kameronovom produkcijskom kućom da se napravi film baziran na njegovoj priči “KRZ 2068”.

Poslije dvogodišnjeg rada na projektu, po Rajderovim riječima, producentska kuća je stopirala projekat, pojasnivši da “niko ne bi bio zainteresovan za naučno-fantastični film koji se bavi temom čovjekove okoline”.

On u tužbi nije naveo iznos koji potražuje za odštetu.

Međutim, danas je stigla nova tužba. Brajant Mur, pisac naučne fantastike, tvrdi da su njegova dva scenarija, za filmove “Akvatika”, i “Potomci” iskorišćeni u stvaranju svijeta “Avatara”.

U tužbi Mur ukazuje na mnogobrojne sličnosti, uključujući fluorescentne biljke, atmosferu u kojoj je disanje nemoguće, duhovnu povezanost za okolišem i reinkarnaciju, plavo-zelena kožu...

Mur, takođe, tuži i kompaniju “Tventi senčeri foks” kao i Kameronovu producentsku kuću. On traži više od 1,5 milijarde dolara odštete i da, pored toga, plati kaznu od milijardu dolara.

Film “Avatar” zaradio je više od 2,78 milijarde dolara.

Bonus video: