Lukšić otvorio pozorišni festival: Obećanja za preporod

"Zaraženi su Nikšićani pozorišnim virusom prije skoro 130 godina", rekao je premijer
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.12.2011. 16:37h

Otvoren je Deseti Međunarodni festival jednog glumca u Nikšiću, a predsjednik Vlade Igor Lukšić obećao je Nikšićanima bolje dane za kulturu, revitalizaciju Doma vojske, Doma revolucije, bioskop i 300.000 eura vrijedan prostor za kulturna dešavanja.

“Namjera nam je da kroz punu valorizaciju prostora Sindikalnog doma u kom se održava Festival, stvorimo pretpostavke za njegovu dugoročnu održivost, kao i održivost sličnih projekata koji se mogu vezati za ovaj prostor”, kazao je Lukšić i dodao da je Vlada generalni pokrovitelj Festivala od 2007. godine.

On je kazao da je za narednu godinu planirano privođenje namjeni bioskopske sale „18. septembar“, investicije u vrijednosti od 300.000 hiljada eura kojom Nikšić dobija multifunkcionalan prostor za realizaciju kulturnih dešavanja.

"Pitanje koje će takođe biti pod punom pažnjom je pitanje vezano za valorizaciju Doma vojske”

“U narednoj godini izradićemo i Master plan namjene Doma revolucije, za što smo opredijelili 100 hiljada eura, kako bi stvorili mogućnosti za sprovođenje međunarodnog tendera u cilju iznalaženja rješenja za višegodišnji problem neprivođenja namjeni ovog prostora kroz model Javno privatnog partnerstva.

Pitanje koje će takođe biti pod punom pažnjom je pitanje vezano za valorizaciju Doma vojske”, kazao je Lukšić, otvarajući Festival na dan kada je prije 125 godina u Nikšiću premijerno izvedena predstava “Balkanska carica” Nikole I Petrovića Njegoša.

Nagrada Dragici Tomas

Predsjednik Opštine Nikšić Nebojša Radojičić uručio je glumici Dragici Tomas, ovogodišnjoj dobitnici nagrade “Veljko Mandić”, plaketu i novčani dio nagrade simboličnog iznosa 1.884 eura (godina kada je izvedena prva predstava Nikšićkog pozorišta).

Takmičarski dio festivala, u kojem učestvuje pet predstava, otvorili su gosti iz Sarajeva

“Na ovo dugo vrijeme koje sam odživjela na daskama koje za mene život jesu gledam kao na san iz koga ne želim da se probudim jer mi je donio javu ljepšu od sna. Dugo trajem i smatram da pripadam privilegovanima koji su imali sreću i čast da budu izdvojeni i darovani mnogim odličjima koja samo rijetke podižu na uzvišenja nedostižna, nažalost, za najveći broj onih čiji je život umjetnost”, kazala je Tomas primajući nagradu.

Uručenje nagrade "Veljko Mandić" Dragici Tomas

"Jedan Pikaso" iz Sarajeva

Takmičarski dio festivala, u kojem učestvuje pet predstava, otvorili su gosti iz Sarajeva sa predstavom “Jedan Pikaso” Sarajevskog ratnog teatra u režiji Ljiljane Todorović.

Žiri u sastavu Željko Hubač, predsjednik, i članovi Draško Đurović i Jelena Nenezić-Rakočević odlučiće kome će pripasti nagrade za najboljeg glumca, predstavu, za najbolji partnerski odnos na sceni, epizodnu ulogu i specijalnu nagradu.

"Crna Gora ima sreće da u njoj postoje sredine kao što je Nikšić"

Ako je suditi prema gostima koji su prisustvovali zvaničnom otvaranju onda je Međunarodni festival jako bitan. Bilo je tu puno zvanica iz kulturnog, političkog i privrednog života, a govornici su se potrudili da popriličan dio njihovih govora budu hvalospjevi.

Pozorišni virus u Nikšiću

“Crna Gora ima sreće da u njoj postoje sredine kao što je Nikšić, prostori bogatog kulturnog nasljeđa, posebno pozorišnog. Zaraženi su Nikšićani pozorišnim virusom prije skoro 130 godina.

"Svi oni su utkali sebe u nikšićku pozorišnu stvarnost"

Stvorio je taj ‘virus’ neraskidive niti između ovoga grada i pozorišta koje nijesu pokidane ni za vrijeme ratnih stradanja, administrativnih odluka koje su dovodile do gašenja pozorišta, ali ne i pozorišnog života u Nikšiću.

Opstajao je teatarski život u Nikšiću, nošen entuzijazmom zaljubljenika u ’daske koje život znače’, podrškom onih koji su svoje prve pozorišne korake napravili upravo ovdje, kao i onih koje je svojim odnosom nikšićka publika zauvijek vezala za ovaj grad.

Svi oni su utkali sebe u nikšićku pozorišnu stvarnost, čineći Nikšić pozorišnim ishodištem poznatih crnogorskih umjetničkih stvaralaca”, rekao je Lukšić.

Galerija

Bonus video: