Napraviće lijek koji će nam dati super memoriju

Naime, ispostavilo se da ovaj molekul svoje zadatke obavlja bolje neko PKR, povećavajući komunikaciju između neurona i generalno čineći memorijske centre u mozgu efikasnijim.
0 komentar(a)
mozak, Foto: Topnews.in
mozak, Foto: Topnews.in
Ažurirano: 20.12.2011. 17:47h

Stručnjaci sa Univerziteta Bejlor u Teksasu, SAD, identifikovali su u mozgu miševa gen koji im omogućava poboljšano pamćenje kada je aktivan, a s obzirom na to da je mozak miševa i ljudi u osnovi isti, oni vjeruju da je moguće uključiti ovaj molekul i kod ljudi.

Naime, oni su otkrili da PKR molekul obavlja dvije krucijalne funkcije u mozgu miševa. U svakodevnim situacijama on posmatra kako neuroni učestvuju u zadacima koji imaju veze sa memorijom, dok u vanrednoj situaciji kada virus napadne mozak, PKR alarmira ostatak mozga da nešto nije u redu.

Mauro Kosta-Matioli je sa timom stručnjaka sproveo istraživanje sa miševima kod kojih je PKR genetski potisnut i kod kojih je aktivan drugi molekul „gamma interferon“, čija je aktivnost iznenadila stručnjake.

Naime, ispostavilo se da ovaj molekul svoje zadatke obavlja bolje neko PKR, povećavajući komunikaciju između neurona i generalno čineći memorijske centre u mozgu efikasnijim, zbog čega su naučnici došli na ideju da ubrizgaju miševima inhibitore koji će blokirati PKR.

Nakon toga, oni su sproveli niz memorijskih testova koji su pokazali da miševi kod kojih je PKR blokiran konzistentno pokazuje bolje pamćenje i sposobnosti učenja, u odnosu na one kod kojih je ovaj molekul aktivan.

Iako to znači da postoji vjerovatnoća da se napravi lijek koji bi blokirao PKR molekul, još uvijek ne može sa sigurnošću da se tvrdi da ovaj postupak nema svojih mana, ali bi on sada mogao da se koristi za liječenje Alchajmerove bolesti.

Bonus video: