Lider postmodernističkog pokreta

Ćuzulan, koji je u vrijeme kada je Levinas držao kurs za postidplomce na Sorboni, učestvovao kao prevodilac, preveo je veliki broj knjiga, studija, ogleda i članaka iz francuske filozofije
57 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.12.2011. 11:19h

Završna fil(m)osofija koja je posvećena Žaku Deridi, jednom od najistaknutijih i najkontroverznijih filozofa druge polovine 20. vijeka, lideru postmodernističkog pokreta i misliocu uz kojeg se vezuje pojam dekonstrukcije, biće održana sjutra u Amfiteatru Filozofskog fakulteta u Nikšiću, sa početkom u 11 časova.

Cjelodnevno druženje počeće predavanjem Spasoja Ćuzulana, profesora u penziji koji je predavao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i Nikšiću i boravio u Parizu kao stipendista francuske vlade.

Njegovo predavanje nosi naziv "Deridina prva replika Levinasu - status filozofskog diskursa".

Ćuzulan, koji je u vrijeme kada je Levinas držao kurs za postidplomce na Sorboni, učestvovao kao prevodilac, preveo je veliki broj knjiga, studija, ogleda i članaka iz francuske filozofije.

Nakon njega Milorad Belančić, jedan od osnivača Filozofsko-književne škole u Kruševcu, bivši urednik časopisa ”Theoria” i sada stalni saradnik časopisa ”Zlatna greda” održaće predavanje "Dekonstrukcija posle Deride".

Nakon tročasovne pauze od 13 do 16 časova poslijepodnevni rad nastavlja mr filozofije Ivan Milenković, urednik naučno-političke redakcije Trećeg programa radio Beograda, koji se bavi savremenom francuskom i političkom filozofijom i koji je objavio oko 200 osvrta, prikaza i recenzija iz oblasti filozofije i književnosti. Tema njegovog izlaganja je Deridina dekonstrukcija suverenosti.

Branko Romčević docent na Fakultetu bezbjednosti Univerziteta u Beogradu, na kome izvodi nastavu iz etičkih predmeta i koji se u svojoj magistarskoj tezi bavio Deridinom dekonstrukcijom, a u doktorskoj disertaciji Levinasovom metafizikom drugog održaće predavanje na temu "Preokret i premještanje - Ima li metoda u ’izvjesnom’ ludilu".

Nakon njegovog izlaganja biće prikazan film "Derida, drugdje" čime će biti završena cjelodnevna konferencija, ali i prvi ciklu Fil(m)osofije koju je organizovalo Društvo filozofa Crne Gore, Studijski program za filozofiju i Studentsko vijeće Filozofskog fakulteta.

Dekonstrukcija počela sa Deridom

Dekontrukcija je filozofska doktrina koja analizom i kritikom vodi ka razotkrivanju razlika između strukture i osnove značenja subjekta.

Njena osnovna osobina je da u svojoj analizi upoređuje binarne suprotnosti, i da umjesto opisivanja njihove stroge kategorizacije prikaže koliko su takve stvari izmiješane i koliko je nemoguće da se u potpunosti razdvoje.

Dekonstrukcija se pojavljuje u proučavanju književnosti šezdesedih godina prošloga vijeka kada Derida svojim analizama zapadnih filozofa pokazuje kako se književno djelo ne može posmatrati samo kao djelo jednog pisca, nego kao rezultat konflikata unutar jedne kulturne sredine ili mišljenja.

Napisao je preko 60 djela u kojima će se, sasvim osobenim stilom pisanja i radikalnim otklonom od logocentričnog i falocentričnog načina mišljenja, baviti pitanjem razlike, postavkom istog i drugog, znaka i označenog, politike i etike.

Bonus video: