Novi propust sudija: Osuđen za ubistvo ostao u Spužu zbog sitnih prestupa

“Nakon što odsluži pet mjeseci zatvora, mi bismo morali pustiti Šapurića, a za to vrijeme sud ima vremena da odluči", kazao je za “Vijesti” direktor ZIKS-a Milan Radović
192 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Šapurić, Foto: Arhiva Vijesti
Zoran Šapurić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 20.12.2011. 08:50h

Nikšićanin Zoran M. Šapurić, koji je zbog ubistva sugrađanina Milutina N. Kankaraša, prvostepenom presudom osuđen na 14 godina zatvora, ukinut je pritvor i ne nalazi se više u Istražnom zatvoru, saznaju “Vijesti” iz više izvora.

On bi prije nekoliko dana bio pušten na slobodu, zahvaljujući sporosti sudova, ali je iza brave ostao zbog kazni za koje je osuđen zbog drugih djela. Riječ je o kazni od četiri mjeseca i od 32 dana zatvora.

U ponovljenom postupku krivično vijeće sudije Vesne Moštrokol je 29. juna u Višem sudu u Podgorici izreklo presudu i osudilo Šapurića na 14 godina zatvora za ubistvo Kankaraša, dok je na pet godina zatvora osuđen Srđan S. Radulović zbog ranjavanja Marka M. Vilotijevića.

Mirko Miković za "nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija", osuđen na godinu i dva mjeseca zatvora.

Godinu dana prošlo od odluke Apelacionog

Kako saznajemo, sudija Moštrokol je presudu napisala i spise predmeta 19. jula dostavila pisarnici Višeg suda. Nakon toga, čekalo se na žalbu advokata odbrane i tužioca. Nakon što su žalbe pristigle, spisi predmeta iz Višeg su dostavljeni Apelacionom sudu Crne Gore, koji nije zakazao sjednicu vijeća.

Kako je Apelacioni sud rješenjem ukinuo prethodnu presudu, prema zakonu, okrivljeni se u ponovljenom postupku može nalaziti u pritvoru još godinu dana od dana kada primi, kako se to sudskom terminologijom zove, ukidno rješenje.

Šapuriću je istekao zakonom određeni pritvor, jer je proteklo godinu dana od dana kada mu je rješenjem ukinuta prvostepena presuda Višeg suda

Šapuriću je istekao zakonom određeni pritvor, jer je proteklo godinu dana od dana kada mu je rješenjem ukinuta prvostepena presuda Višeg suda u Podgorici, a nije donijeta drugostepena. Zakonikom o krivičnom postupku regulisano je trajanje pritvora nakon podignute optužnice.

Od dana kada Apelacioni sud ukine prvostepenu presudu, Viši sud ima na raspolaganju godinu dana da donese novu presudu u ponovljenom postupku. Kako u Apelacionom sudu nije donijeta drugostepena presuda, Šapuriću je po odrebama ZKP-a morao biti ukinut pritvor.

“Poslije dostavljanja prvostepene presude pritvor može trajati još najduže godinu dana. Ako za to vrijeme ne bude dostavljena drugostepena presuda kojom se prvostepena presuda preinačuje ili potvrđuje, pritvor će biti ukinut i optuženi pušten na slobodu”, piše u zakonu.

Sudovi imaju 5 mjeseci

Šapurićev branilac, advokat Nikola Martinović, kazao je "Vijestima" da mu je poznato da mu je ukinut pritvor, dok nam je advokat Dragan Mitrić rekao da se Šapurić ipak nalazi u zatvoru jer ima neke prekršajne kazne.

Direktor Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija Milan Radović, potvrdio je “Vijestima” da je zatvorska uprava donijela rješenje kojim je ukinut pritvor Šapuriću, ali da je ostao u zatvoru, jer su pronašli da ima dvije pravosnažne zatvorske kazne od pet mjeseci.

"Mi smo bili dužni da ga pustimo na slobodu i donijeli smo rješenje kojim smo Šapuriću ukinuli pritvor", kazao je Radović i dodao da je Šapurić ipak ostao u zatvoru.

Mi smo bili dužni da ga pustimo na slobodu i donijeli smo rješenje kojim smo Šapuriću ukinuli pritvor

"Naš sistem je kompjuterizovan i kada smo pretraživali listove pritvorenika, došli smo do podatka da Šapurić ima dvije pravosnažne sudske presude.

Prva je četiri mjeseca zatvora, a druga 32 dana. Vodili smo računa kako će javnost reagovati ako se nađe na slobodi, iako je osuđen nepravosnažnom presudom. Zato smo ga prebacili u Kazneno-popravni dom da izdržava te kazne, iako je trebalo da bude u zatvoru za kratke kazne do šest mjeseci.

Imajući u vidu strukturu ličnosti, opreza radi, mi smo ga iz Istražnog zatvora, prebacili u KPD, jer smo tako procijenili. Nakon što odsluži tih pet mjeseci zatvora, mi bismo ga morali pustiti, a za to vrijeme sud ima vremena da dalje odluči", kazao je Radović.

Ubio s umišljajem

U prvostepenoj presudi sudije Moštrokol se navodi da je 12. januara 2008, oko 02,30 časova u naselju Kočani u Nikšiću, u kafani „VS“, okrivljeni Šapurić s umišljajem ubio Kankaraša.

Vijeće sudije Moštrokol nije prihvatilo navode iz optužnice da je Šapurić ovo krivično djelo izvršio "pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju". Iste noći, ispred kafane, okrivljeni Radulović je sa umišljajem pokušao da ubije Vilotijevića.

Ni za ovaj slučaju nisu prihvaćeni navodi iz optužnice da je Radulović pucao "pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju". U prvostepenoj presudi se navodi da je 12. januara 2008, oko 02,30 časova u naselju Kočani u Nikšiću, u kafani „VS“, okrivljeni Šapurić s umišljajem ubio Kankaraša.

Šapurić iz pištolja, sa ulaznih vrata kafe-bara ispalio više hitaca prema Kankarašu koji se nalazio u unutrašnjosti kafe-bara

Iste noći, ispred kafane, okrivljeni Radulović je sa umišljajem pokušao da ubije Vilotijevića. Prema navodima prvostepene presude, Šapurić je potegao pištolj „CZ 99", a Radulović automatsku pušku.

Nakon toga, Radulović je uperio pušku u pravcu Vilotijevića, koji se nalazio ispred ulaznih vrata kafe-bara i ispalio više hitaca od kojih ga je jedan pogodio, nanijevši mu povredu prostrelinu u predjelu desne butine.

Potom je Šapurić iz pištolja, sa ulaznih vrata kafe-bara ispalio više hitaca prema Kankarašu koji se nalazio u unutrašnjosti kafe-bara. Jedan hitac ga je pogodio, nanijevši mu tešku povredu u lijevom slabinskom predjelu.

Bonus video: