Lukrecija iliti Ždero ponovo na sceni

Veliki ansambl predstave “Lukrecija iliti Ždero” učinio je podgoričku premijeru jednom od boljih koje su mogle biti viđene u produkciji Gradskog pozorišta
306 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.12.2011. 12:26h

Komad nepoznatog renesansnog autora iz 17. vijeka “Lukrecija iliti Ždero”, ponovo je na sceni, ovog puta Gradskog pozorišta iz Podgorice, i ponovo u režiji Jagoša Markovića. Premijerom je obilježen jubilej, velikih 60 godina postojanja ovog pozorišta, koje je iz nekada Dječijeg, pretvoreno u Gradsko.

Ovo je sasvim nova postavka komada, budući da je Marković već režirao ovaj tekst i za prvu predstavu bio višestruko nagrađivan. “Lukrecija”, poput “Kate Kapuralica”, je bila jedna u nizu njegovih predstava kojima se Marković svrstao među najbolje režisere ovih prostora. Ovo je njegova treća režija komada „Lukrecija iliti Ždero“, a prvi put ga je režirao prije skoro 20 godina, u Pozorištu na Terazijama, te 2007. godine, za Hrvatsku dramu HNK Ivana pl. Zajca.

Veliki ansambl predstave “Lukrecija iliti Ždero” učinio je podgoričku premijeru jednom od boljih koje su mogle biti viđene u produkciji Gradskog pozorišta. Predstava je rađena u maniru mediteranskog magičnog realizma. Shodno poetici Jagoša Markovića, izvođenje u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”, bilo je pravo osvježenje za publiku nenaviknutu na dobre predstave.

Htio sam ovu priču da napravim od naše euforije, od naše depresije, od radosti, mentaliteta, pa onda i od tog viška života, koji vodi ipak u jednu razularenost i smrt. A sa druge strane tu je ljubav koja vraća iz smrti u život, sa tim babama koje nam stoje nad glavama, tu su uvijek bile i ostale

"Važno je što za taj komad može da se napravi glumačka podjela odavde, od domaćih snaga. Materija koju obrađuje komad je sa ovog podneblja. Ova postavka nema veze sa starom postavkom “Lukrecija iliti Ždero”. Sada sam je konačno izrežirao u Podgorici i možda je više stvarno neću raditi.

Htio sam ovu priču da napravim od naše euforije, od naše depresije, od radosti, mentaliteta, pa onda i od tog viška života, koji vodi ipak u jednu razularenost i smrt. A sa druge strane tu je ljubav koja vraća iz smrti u život, sa tim babama koje nam stoje nad glavama, tu su uvijek bile i ostale.

Ovaj komad je i komedija i tragedija, i groteska, kao i sam život

Zato mi se ovaj komad čini zgodnim za ovu situaciju danas. kada to kažem, prije svega mislim da odogovara žanrovski. Ovaj komad je i komedija i tragedija, i groteska, kao i sam život. Danas više nema čistih žanrova. Kao što ni u životu više nema jasnih situacija. To bi sada naravno otvorilo pitanje gdje smo mi, u kojem se trenutku u vremenu nalazimo, u kojem je stanju naš duh", objasnio je Marković.

O dobro poznatom dramskom predlošku, Marković kaže da on nije neka literatura...

"To je samo predložak. To čak nije ni partitura. E, tu onda može svašta da se kaže. Raduje me što u slučaju ove predstave nema sakrivanja iza teksta, i što nema skrivanja iza replike. Nema sakrivanja iza literature i mora da izađe gola režija i gola gluma. Ko zna da prepozna situaciju hoćete li vi uz lika ili sa likom, hoćete li kao reditelj uz pisca ili iza pisca, ovdje može prepoznati", kazao je Marković, definišući pri tom, da je predstava odmakla u hristionstvo, najveću pozorišnu disciplinu.

Uloge u komadu tumače Kristina Stevović, Emir Ćatović, Branimir Popović, Mišo Obradović, Momčilo Otašević, Božo Zuber, Jelena Simić, Julija Milačić, Petar Burić, Slaviša Grubiša, Radmila Božović, Tijana Bjelica, Marko Radonjić, Danijela Vukadinović, Andrea Delibašić, Ivana Drakić, Sanja Vujović, Ana Babac, Jelena Vukčević, Slobodan Vukčević, Vlado Popović, Milovan Vuković, Velimir Čukić...

Predstava “Lukrecija iliti Ždero” je dio ovogodišnje manifestacije Decembarska umjetnička scena, i segment je koji odudara od ostalog ovogodišnjeg koncepta.

Bonus video: