Nikšić: Počinje Festival glumca

Datum održavanja festivala, koji se ranijih godina organizovao 16. februara, pomjeren je za 19. decembar zbog obilježavanja 125 godina od nikšićke premijere “Balkanske carice”
88 pregleda 0 komentar(a)
Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 19.12.2011. 10:37h

Međunarodni festival glumca, deseti po redu, počinje večeras u Nikšiću, u 20 časova na „Sceni 213“ svečanim uručenjem nagrade „Veljko Mandić“ glumici Dragici Tomas. Festival, u čijoj organizaciji pored Nikšićkog pozorišta učestvuje i JU „Zahumlje“, otvoriće predsjednik Vlade Igor Lukšić, a nakon svečanog dijela zvanični takmičarski dio programa počeće predstavom „Jedan Pikaso“ Sarajevskog ratnog teatra – SARTR.

Datum održavanja festivala, koji se ranijih godina organizovao 16. februara, pomjeren je za 19. decembar zbog obilježavanja 125 godina od nikšićke premijere “Balkanske carice”. Festival traje do 24. decembra, a u takmičarskom dijelu biće izvedeno pet predstava.

„Jedan Pikaso“ beogradske rediteljke Ljiljane Todorović rađen je po tekstu američkog pisca Džefrija Hačera. U predstavi igraju poznati makedonski glumac Meto Jovanovski i prvakinja SARTR-a Selma Alispahić.

Radnja je odigrava početkom Drugog svjetskog rata, u Parizu i bazirana je na istorijskim činjenicama. Pabla Pikasa, dan uoči njegovog 60. rođendana, privode nacisti jer je njegova umjetnost ocijenjena kao degenerisana. Navodni razlog privođenja je identifikacija njegovih slika koje treba da budu izložene na nekoj kolektivnoj izložbi, dok je stvarni razlog da se javno odrekne svoje najslavnije slike „Gernika“.

Isljednica, koju je Gestapo poslao i koja je Jevrejka, neočekivano postaje modelom slikara koga obožava i, kako je navedeno u jednoj od brojnih recenzija tog pozorišnog komada, gledalac otkriva Pikasa „koji se u susretu sa ženom, svojom vječitom inspiracijom, preobražava u čovjeka, koji saosjeća i identifikuje se sa žrtvom fašističkog terora, ali zajednički s njom pronalazi način da taj susret pretvori u trenutak slobode i stvaranja”.

“Žrtva pozira žrtvi”, zapisao je Safet Plakalo.

Drugog dana festivala, čiji pokrovitelji su Vlada, Ministarstvo kulture i Opština Nikšić, nastupiće glumci iz Crnogorskog narodnog pozorišta sa predstavom „Lasice“ po tekstu Bojane Mijović a u režiji Stevana Bodrože.

Sve predstave biće izvođene na „Sceni 213“ sa početkom u 20 časova.

Bonus video: