Braletić: Bilo je samo pitanje kada ću pući

Braletić incident sa N. D. ne smatra prekršajem jer misli da „lagano udaranje nogom nije strašno“ ako ne postoji drugačiji način da se učenik istjera sa časa
141 pregleda 0 komentar(a)
ŠAvnik, škola, N.D., Foto: Ivan Petrušić
ŠAvnik, škola, N.D., Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 19.12.2011. 08:57h

Zoran Braletić, mašinski inženjer iz Danilovgrada koji je predavao matematiku u Obrazovnom centru u Šavniku i koji je osumnjičen da je petnaestogodišnju učenicu M. Š. navodno udario kamenom u glavu, a njenog druga N. D., koji je godinu mlađi udarao nogama, rukama i drvenom letvicom, žali zbog incidenta koji se dogodio, ali smatra da je bio isprovociran i da je bilo samo pitanje vremena kada će „pući“.

"Znam da je sve to bijedno što sam uradio, ali nijesam imao nikakvog izbora. Volio bih više nego iko da do ovoga nije došlo, ali bio sam izveden iz takta.

Potpuno su me bili izludjeli da nijesam znao šta radim. Ponavljalo se danima, mjesecima i moralo je pući", počinje svoju priču pedesetšestogodišnji Braletić koji sa kćerkom i bolesnom majkom živi u Nikšiću.

Razveden je i sin živi sa suprugom koja ima, kako reče, stotinu eura penzije, tako da je njegova plata prosvjetnog radnika bila bitan izvor prihoda za obje porodice.

Udaranje ne smatra prekršajem

Iz Uprave policije su nakon incidenta saopštili da je Braletić na početku časa prvo istjerao iz učionice učenika N. D. i tom prilikom ga udarao nogama, rukama kao i drvenom letvicom u predjelu glave i leđa, a zatim je i M. Š. rekao da napusti čas.

Profesor je tokom davanja izjave potvrdio sve, osim da je je udario djevojčicu kamenom

Iz policije je tada saopšteno da je Braletić trčao za učenicom koja se, dok je bježala od profesora, saplela i pala nakon čega je on sustigao i navodno udario kamenom po glavi.

Od udarca djevojčica je izgubila svijest. Profesor je tokom davanja izjave potvrdio sve, osim da je je udario djevojčicu kamenom.

Braletić incident sa N. D. ne smatra prekršajem jer misli da „lagano udaranje nogom nije strašno“ ako ne postoji drugačiji način da se učenik koji navodno pravi probleme istjera s časa.

"Začudio sam se kada sam saznao da su protiv mene pokrenuta dva postupka jer incident sa N. D. nijesam smatrao prekršajem. Kada sam ušao u učionicu, on i jedan drug su daščicama koje služe za potpaljivanje vatre uzeli sunđer i čistili čistu tablu. Rekao sam im da idu na mjesto jer je tabla čista.

"I drugi udaraju nogom pa niko nije dobio prijavu zbog toga"

Drugi učenik je odmah otišao, ali N. D. je nastavio da čisti tablu. Ponovio sam da ode na mjesto, ali on se pobunio i protivrječio mi drsko se unoseću u lice. Rekao sam da izađe ali kako on nije htio, lagano sam ga udario nogom da ga istjeram vani. Ne smatram da sam pogriješio što sam ga nogom udario jer se odupirao i nije htio da izađe.

Nijesam našao drugog načina da to riješim, a znao sam ako se obratim direktoru da neću imati nikakve koristi od toga jer ni mnogo puta ranije nije izlazio u susret i uvijek je govorio da je to moj problem i da nedisciplinu učenika moram sam da riješim. Kako je držao u ruci one daščice, uzeo sam ih i udario ga po ramenu.

Nijesam ništa strašno uradio kada je on u pitanju. I drugi udaraju nogom pa niko nije dobio prijavu zbog toga", tvrdi profesor kome je čupanje učenika za uši ili kosu i „lagano udaranje nogom, sasvim normalno ponašanje“ za jednog prosvjetnog radnika.

M.Š. mu prigovorila i lupala vratima

Pošto je učenika istjerao sa časa i zapisao ga, ustala je M. Š., kako kaže, i prigovorila mu da nije smio N. D. da „izbaci sa časa“.

"Opomenuo sam je da me pusti da držim čas i da prestane s komentarima. Kako je nastavila da dobacuje i kako sam vidio da neće prestati, rekao sam joj da napusti čas. Izašla je i namjerno otvarala vrata i lupala njima dok su se ostali učenici smijali.

Taman kada sam htio da odustanem od trčanja, jer nijesam u nekoj kondiciji, ona se spotakla i pala, jer u tom dijelu dvorišta ima kamenja

Iako sam je opominjao da to ne radi, ona je nastavila. Kada me dovoljno isprovocirala i kada nijesam znao šta radim, krenuo sam za njom. Počela je da bježi, a ja za njom.

Ona oko škole, ja za njom. Taman kada sam htio da odustanem od trčanja, jer nijesam u nekoj kondiciji, ona se spotakla i pala, jer u tom dijelu dvorišta ima kamenja.

Prišao sam joj i rekao da joj je ovo posljednja opomena i da će je sljedeći put istjerati iz škole. Vidio sam da se prepala. Rekla je da neće više praviti incidente. Vratio sam se i nastavio da držim čas, a ona je ostala klečeći.

Nijesam pogledao da li se povrijedila ili ne jer sam bio toliko iznerviran da ne bih ni na rođeno dijete obratio pažnju. Ali, kamenom je nijesam gađao. Mora da se prilikom pada udarila", tvrdi Braletić koji je u šavničkom Obrazovnom centru radio tri godine.

U Velimlju nije bilo incidenata

Prije toga je radio dvije godine u Osnovnoj školi „Rade Perović“ u Velimlju gdje je takođe predavao matematiku i gdje, kako tvrdi, osim sitnih dječijih nestašluka nije imao nikakvih drugih problema.

"Nakon časa direktor je došao i tražio da napišem izjavu povodom tog incidenta. Mislio sam da je pisanjem izjave sve završeno. Međutim, nakon petog časa direktor mi je rekao da me zovu u policiju da dam izjavu, da odmah odem i da ne držim posljednji čas.

Tamo sam vidio da su dolazili oboje učenika i njihovi roditelji. Oko 18 časova rekli su mi da moram za Pljevlja kod tužioca da dam izjavu i da se vodi postupak protiv mene.

Volio bih da i dalje radim kao prosvjetni radnik, ali ne u toj školi

Od tužioca sam saznao da je M. Š. prije četiri mjeseca imala saobraćajni udes i da je bila u komi. To sam tada prvi put čuo", kaže profesor koji je, kako reče, svjestan da nije prosvjetni radnik i da nema neko iskustvo u prosvjeti, ali da se trudio da se svi časovi „normalno održe“.

"Istog trenutka kada se to završilo bilo mi je krivo zašto sam sebi dozvolio da trčim za njom. Volio bih da i dalje radim kao prosvjetni radnik, ali ne u toj školi.

Ni mojoj djeci nije bilo pravo zbog svega što se dogodilo. Nikome nije pravo, ni meni, ali šta ću sad...“, kaže sliježući ramenima profesor koji je nakon incidenta suspendovan i protiv koga je pokrenut disciplinski postupak dok je zamjenik osnovnog državnog tužioca u Pljevljima djelo kvalifikovao kao krivično djelo teške tjelesne povrede i zlostavljanja na štetu M. Š. i krivično djelo zlostavljanja na štetu učenika N. D.

Srednja škola – priča za sebe

Učenici s kojima je ekipa „Vijesti“ nakon incidenta razgovarala kazali su da su i ranije imali problema s Braletićom poput šamaranja, čupanja za uši i kosu, ali da su to bile „sitnice“ koje su se u hodu rješavale. I direktor škole Branko Lazarević potvrdio je da je i ranije bilo manjih incidenata koji su se rješavali razgovorima i dogovorom.

"Nije to samo njegov problem već svih prosvjetnih radnika u Crnoj Gori da se dešavaju manje incidentne situacije. Sve to sa sobom nose ove mlade godine i njihovi nestašluci, ali to je nešto što prati školu i vaspitno-obrazovni proces.

Sve se to rješavalo u hodu, razgovorima i dogovorom i nikada nije dovelo do nekih ozbiljnijih situacija ili rigoroznijih mjera", kazao je tada Lazarević.

"Nikada učenike nijesam ošamario, ali imao sam običaj da malo čupnem za uho i kosu i to ne samo ja nego i ostali"

Braletić pak smatra da je sve to na vrijeme sankcionisano da se ne bi dogodio pomenuti incident. Ali... sada povratka nema, kako reče.

"Srednja škola je priča za sebe. Nju uglavnom upisuju učenici koji nemaju gdje i ne mogu da se upišu. Sa njima je i ranije bilo problema oko nediscipline. Više puta sam se žalio direktoru da ne mogu čas da održim zbog pojedinih učenika, ali ništa povodom toga nije preduzeto.

Ja se ljutio što se ništa ne preduzima, direktor se ljutio što se žalim i što to sam ne riješim. Nikada učenike nijesam ošamario, ali imao sam običaj da malo čupnem za uho i kosu i to ne samo ja nego i ostali", tvrdi Braletić.

"Prošle godine kada sam držao pismeni, učenici iz drugog odjeljenja su lupali na vrata, otvarali ih samo da bi mi smetali da održim čas. Tada sam otišao kod direktora i prekinuo sastanak Školskog odbora koji je bio u toku kako bih ih upoznao s problemima koje imam", kaže mašinski inženjer koji je nakon zatvaranja firme u kojoj je radio „silom prilika“ postao prosvjetni radnik.

Već imao problema sa istom učenicom

Sa M. Š. je, kaže, i desetak dana prije incidenta imao problema.

Dva puta sam je morao za to desetak dana istjerati sa časa i zapisati

"Mala mi je desetak dana prethodno svakodnevno pravila probleme. Dok držim čas, ona bi puštala muziku pitajući me hoću li zabavnu ili narodnu muziku da me pusti, namjerno me provocirajući. Kada sam joj rekao da će je zbog lošeg ponašanja izbaciti iz škole, rekla mi je da će prije mene izbaciti nego nju.

Dva puta sam je morao za to desetak dana istjerati sa časa i zapisati. Upoznao sam direktora kakve imam probleme s njom, ali me on uputio na razrednog starješinu.

Iako nijesam u dobrim odnosima sa razrednim starješinom, prijavio sam je. Tvrdim da su direktor i razredni pozvali roditelje i upoznali ih kakvo ponašanje ima njihova kćerka do ovoga ne bi došlo", kaže Braletić.

Bonus video: