Čuvalo: Sada će mi unuci znati ko sam i odakle sam

„Iako sam rođen u Kanadi, dio moje duše je uvijek bio ovdje, nikada nisam zaboravio odakle sam”, rekao je za „Vijesti” Čuvalo, čiju je statuu otkrio Miodrag Perunović
562 pregleda 0 komentar(a)
Džordž Čuvalo, Foto: Www.hercegovina.info
Džordž Čuvalo, Foto: Www.hercegovina.info
Ažurirano: 19.12.2011. 09:28h

Boks je kroz istoriju imao mnogo velikih šampiona, teško da i najbolji statističari znaju koliko je hiljada boraca za proteklih stotinak godina u svom posjedu držalo pojas...

Ali, za jednog boksera, koji nikada nije bio prvak svijeta, čuo je svako ko išta zna o plemenitoj vještini. Njegovo ime je Džordž Čuvalo.

Iako je nastupao u zlatnom vremenu boksa, iako je izlazio na megdan najvećim bokserima u istoriji, Muhamedu Aliju, Džodržu Formenu, Džou Frejzeru i Flojdu Patersonu, Čuvalo nikada u karijeri nije bio u nokdaunu!

U profesionalnom ringu se borio 93 puta i nijedan rival nije mogao da ga baci. Zbog toga je poslužio kao uzor Silvesteru Staloneu kada je zamišljao jednog od najčuvenijih filmskih likova, Rokija Balbou.

Čuvalu je u nedjelju otkrivena statua u Ljubuškom, opštini iz koje su njegovi roditelji Stipan i Katica 30-ih godina prošlog vijeka otišli u Kanadu.

Čovjek koji je rođen u Torontu 12. septembra 1937. godine kao Jure Čuvalo nije zaboravljen u kraju svojih roditelja, niti je on ikada zaboravio odakle je.

Zbog toga je i bio izuzetno ponosan kada je vidio koliko ga cijene u Bosni i Hercegovini.

"Ne mogu da opišem koliko sam srećan. Iako sam rođen u Kanadi, dio moje duše je uvijek bio ovdje, nikada nisam zaboravio odakle sam. Sada će moji unuci i praunuci moći da dođu ovdje i da shvate ko im je i odakle je bio djed. Presrećan sam", u dahu je za „Vijesti” govorio 74-godišnji Čuvalo.

Razgovor sa legendom svjetskog boksa omogućio nam je Miodrag Perunović, koji je dobio izuzetnu privilegiju da sa Željkom Mavrovićem, Damirom Škarom i Tadijom Kačarem otkrije spomenik velikanu.

Čuvalo je bio sekundant najboljem crnogorskom bokseru svih vremena 1982. godine, kada je Perunović u Torontu savladao prvaka Kanade Lanselota Inisa.

To je bio jedini meč u kojem ga je gledao, ali ga je dobro zapamtio...

"Perunović je bio izuzetno inteligentan bokser, a bio je i veliki borac. Mnogo mi se svidio u tom meču. Vidim da je te karakteristike s ringa prenio i u život, jer je veoma pametan čovjek".

Stari poznanici: Miodrag Perunović i Džordž Čuvalo

Na kraju kratkog intervjua, Čuvalo je pojasnio kako u 512 rundi koje je odboksovao u profesionalnoj karijeri, među kojima i 27 u dva meča sa Muhamedom Alijem, nikada nije bio u nokdaunu.

"Kada sam bio mlad, trenirao sam američki fudbal i zbog toga sam imao izuzetno jak vrat. Tada sam naučio da primam udarce, jer u tom sportu ima mnogo jakih kontakata, skoro kao u boksu. U ringu sam bio uporan, imao sam valjda i izuzetno čvrstu bradu, ali i jednu veoma važnu odliku - nikada nisam htio da odustanem i da se predam protivniku. Na to nikada nisam ni pomislio", zaključio je Čuvalo.

Da je stvarno tako, najbolje je pokazao okršaj 4. avgusta 1970. godine, kada je 21-godišnji Džordž Formen udarao u njega „kao u vreću”. Čuvalo, međutim, nije odustajao, ostao je na nogama do samog kraja, a onda je „poludio” kada je sudija prekinuo borbu.

Uostalom, i veliki Ali se sedmicama oporavljao nakon prvog meča s njim, od bolova u rebrima nije mogao da ustane iz kreveta...

Bonus video: