Četkicu za zube mijenjajte svakih šest mjeseci

Kako biste spriječili da se te bakterije razmnože po samoj četkici to, poslije svakog pranja, četkicu dobro isprati i osušiti
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.12.2011. 17:16h

Vjerovali ili ne, čak 42 odsto ispitanika jednog nedavnog istraživanja, smatra četkicu za zube važnijim izumom od PC-a, automobila, mikrotalasne i mobilnog telefona.

Prve četkice za zube, ili barem nešto što je služilo u te svrhe, javile su se još 3000 godina p.n.e, i to u predjelu Egipta.

Tada su se koristila drvca koja su imala spaljeni jedan kraj, sa kojom su se strugale površine zuba. Nešto prepoznatljiviji oblik četkice javlja se u Kini, kada su se grupe tvrdih dlaka sa vrata svinja stavljali na jedan kraj bambusa.

Moderan oblik četkica dobija 1780. godine.

Međutim, i tada su se još uvijek koristile dlake svinja kao jedini izvor dlaka za četkice i ovo se neće promijeniti do 1938., tj. do otkrića najlona.

E sad, ako izuzmemo činjenicu da svako treba da ima svoju četkicu (i da istu koristi!), treba takođe znati da četkicu treba mijenjati s vremena na vrijeme.

Iako većina sajtova i organizacija preporučuje da četkicu treba mijenjati na svaka 3 mjeseca, neka istraživanja su ipak pokazala da se one mogu mijenjati i rjeđe.

Upravo zbog toga ja savjetujem svojim pacijentima (a sada i čitaocima), da ih mijenaju na svakih 6 mjeseci.

Međutim, treba imati na umu da i sama četkica za zube traži odgovarajuću njegu.

Kako sa njom svakodnevno perete zube, bar se nadam, to je ona često u kontaktu sa vašim ustima gdje se nalaze milioni bakterija.

Takođe se preporučuje da je s vremena na vrijeme operete rastvorom za ispiranje usta

Kako biste spriječili da se te bakterije razmnože po samoj četkici to, poslije svakog pranja, četkicu dobro isprati i osušiti.

Četkicu zatim staviti uspravno na suvo mjesto.

Takođe se preporučuje da je s vremena na vrijeme operete rastvorom za ispiranje usta.

Kako on sadrži antibakterijske sastojke, to će pomoći u sprečavanju razmnožavanja bakterija.

Upravo zbog toga je Američki CDC (Centar za kontrolu oboljenja) objavio da ne postoji dokumentovana veza između propisno održavane četkice za zube i nekog oboljenja koje bi nastalo usljed prisustva bakterija na samoj četkici.

Takođe ću naglasiti da na redovno pitanje mojih pacijenata koju četkicu mogu da im preporučim, ja redovno odgovaram da nije bitno koju četkicu koriste, već to da je redovno koriste.

www.mojstomatolog.net

Bonus video: