Rekreacija vam mora biti dio svakodnevice

“Tu je i zgusnut raspored utakmica, tako da me raspored treninga i utakmica primorava na što više odmora i što kvalitetniju ishranu”, kaže Šćepanović
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.12.2011. 09:41h

Pravila i principi zdravog stila života za golmana Jadrana Miloša Šćepanovića ne znače obavezu, već nešto što se nameće samo po sebi.

“Nemam neka pravila koja upravljaju mojim načinom života, već obaveze koje su preda mnom određuju i način ponašanja. Tako, kad je raspored zbijen, režim je čvršći, a kad su obaveze minimalne, manje vodim računa o ishrani i odmoru i redovno izlazim iz uhodane 'takmičarske' šeme”, kaže Šćepanović.

Smatra da je manje važno za koji vid rekreacije se čovjek opredijeli, važno je da ona postane dio njegovog sedmičnog rasporeda, a ne sporadična aktivnost.

“Tu je i zgusnut raspored utakmica, tako da me raspored treninga i utakmica primorava na što više odmora i što kvalitetniju ishranu”, kaže Šćepanović.

Trenira uglavnom dva puta dnevno.

“Tu je i zgusnut raspored utakmica, tako da me raspored treninga i utakmica primorava na što više odmora i što kvalitetniju ishranu”, kaže Šćepanović.

Smatra kako “ne treba fanatično pristupati bilo kojoj vrsti ishrane”.

“Jednostavno, treba se hraniti što raznovrsnije, prirodnije, redovnije i umjerenije. Često sam u situaciji da imam koji kilogram viška, ali nije mi preveliki problem da ih se oslobodim”, priča golman “Jadrana”.

Smatra da nema brzog i zdravog gubljenja kilograma i kako nijedna dijeta nije dobra.

Ističe da, ako čovjek mijenja režim ishrane, treba to da učini zastalno, a ne za tri-četiri nedjelje koliko traje dijeta, a potom se vraćati starim navikama.

Smatra da nema brzog i zdravog gubljenja kilograma i kako nijedna dijeta nije dobra.

Šćepanović ističe kako je, za razliku od rekreativnog sporta, “gdje je u prvom planu zdravlje, u profesionalnom sportu u prvom planu rezultat, a sportisti su sredstvo za ostvarenje tog rezultata”.

“Pored enormnog fizičkog napora kojim se sportisti izlažu, mnogi sportisti koriste i razne preparate u cilju podizanja svojih psihofizičkih sposobnosti, odnosno dostizanja željenih rezultata. Sve to ima negativan odraz na zdravlje sportiste, što posebno dolazi do izražaja po završetku profesionalne karijere. Da bismo rekli da sport pozitivno utiče na zdravlje, profesionalni sportisti moraju biti u strogom režimu odmora i ishrane”, navodi Šćepanović.

Golman “Jadrana” i crnogorske reprezentacije proglašen je najboljim sportistom Herceg Novog za ovu godinu

Galerija

Bonus video: