Za pljačku taksiste sedam godina zatvora

Žarko V. Jovanović osuđen je na tri, dok su na po dvije godine zatvora osuđeni Podgoričani Srđan R. Zlajić (23) i Vidoje D. Đerković (20), zbog pljačke taksiste Željka Radevića
307 pregleda 0 komentar(a)
hapšenje, mafija, lisice, zatvor, Foto: Reuters
hapšenje, mafija, lisice, zatvor, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.12.2011. 16:32h

Žarko V. Jovanović (33) osuđen je na tri godine zatvora, dok su na po dvije godine zatvora osuđeni Podgoričani Srđan R. Zlajić (23) i Vidoje D. Đerković (20), zbog pljačke taksiste Željka Radevića na Paštrovačkoj gori početkom avgustu 2010.

Prvostepenu presudu izreklo je danas vijeće sudije Branke Bošković u Višem sudu u Podgorici.

Prema navodima optužnice Ljiljane Lakić, zamjenika višeg državnog tužioca, Igor G. Čolović (20) iz Danilovgrada, te Zlajić, Đerković i Jovanović, počinili su krivično djelo razbojništvo.

Sud nije sudio Čoloviću, jer se vještak Tanja Mijatović Papić na glavnom pretresu u oktobru izjasnila da okrivljeni Čolović nije sposoban da prati tok suđenja i adekvatno zastupa svoje interese, jer je u vrijeme kada je počinio krivično djelo bio bitno smanjeno uračunljiv.

U optužnici piše da su Čolović, Zlajić, Đerković i Jovanović napali Željka Radevića, radnika udruženja “PG Taxi”, te da su postupali po razrađenom planu da izvrše razbojništvo. Đerković je dao informacije o licu koje za “PG Taxi” sakuplja dnevne pazare, a Jovanović je obezbijedio revolver, nakon čega su Zlajić i Čolović na kružnom toku prema kamionskoj pijaci Tuškog puta u Podgorici, zaustavili taksi vozilo, kojim je upravljao Radević, koji je u to vrijeme na benzinskoj pumpi “Dekar” sakupljao dnevne pazare svih taksista tog udruženja.

O ovome ih je prethodno obavijestio Đerković zaposlen u tom udruženju. Kada su stigli na Paštrovačku Goru, taksista je zaustavio vozilo na zahtjev Zlajića, koji je izašao iz vozila. Čolović, koji je sjedio na zadnjem sjedištu, lijevom rukom oko vrata uhvatio je oštećenog, dok je revolver koji mu je u toku vožnje dodao okrivljeni Zlajić, držao u desnoj ruci i uperio u pravcu stomaka oštećenog Željka Radevića tražeći od novac.

Za to vrijeme Zlajić mu je govorio “ubij ga”, a zatim ga je Zlajić udario u glavu, a zatim ga na silu izvukao iz vozila. Čolović je iz gepeka ispod tapacira oduzeo kesu u kojoj je bilo 2.100 eura. Za to vrijeme Jovanović i Đerković su cijelo vrijeme pratili ih vozilom “Bora”. Kada su potom zajedno otišli u Podgoricu u lokal “Harizma”, podijelili su oduzeti novac tako što su Zlajić, Čolović i Jovanović dobili po 600, a Đerković 300 eura.

Bonus video: