Miodrag Perunović otkriva spomenik Juri Čuvalu

Jure Čuvalo se dva puta borio sa Mohamed Alijem za titulu, a nakon 15 rundi prvog okršaja u Torontu sudijskim preglasavanjem dobio je Ali.
195 pregleda 0 komentar(a)
Miodrag Perunović, Foto: Savo Prelević
Miodrag Perunović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.12.2011. 10:28h

Juri Čuvalu, jednom od najboljih profesionalnih boksera na svijetu, i sportisti čiji su mečevi sa Muhamedom Alijem bili inspiracija Silvesteru Staloneu za kultni film "Roki", koji ga je i uveo u boksersku Kuću slavnih, sportski radnici Bosne i Hercegovine žele da odaju počast postavljanjem spomenika. Čast da u nedjelju 18. decembra u 14 sati otkrije spomenik ponuđena je proslavljenom bokserskom asu Miodragu - Miju Perunoviću.

“Svečanom otvaranju spomenika biće prisutne skoro sve eminentne bokserske ličnosti sa ovih prostora. Dovoljno je kazati da ćemo na jednom mjestu imati mnogobrojne osvajače evropskih, svjetskih, i olimpijskim medalja. Slobodni smo kazati da smo sa velikim zanimanjem i strepnjom pratili vašu karijeru i vaše velike sportske uspjehe. Izuzetna nam je čast i zadovoljstvo pozvati Vas da svojim prisustvom date posebnu veličinu ovom istorijskom sportskom i kulturnom događaju. Bićemo počašćeni gestom što ćete kao veliki sportista i čovjek imati prigodu podići svečanu plahtu i tako otkriti spomenik živoj bokserskoj legendi”, stoji, između ostalog, u pozivnici najboljem crnogorskom bokseru svih vremena.

Jure Čuvalo se dva puta borio sa Kasijusom Klejom (alijas Mohamed Ali) za titulu, a nakon 15 rundi prvog okršaja u Torontu sudijskim preglasavanjem dobio je Ali. Isto je bilo i nakon 12 rundi naredne borbe u Njujorku.

"Šta reći o Juri, osim da je boskerska ikona, Jedan nevjerovatan fajter koji nikada nije pao u karijeri a boksovao je sa Alijem, Džordžom Formanom, Džoe Frejzerom...I kao dječak koji je počinjao boks znao sam da je Čuvalu porijeklo sa jugoslovenskih prostora i njegov uspjeh mi je bio podsticaj. Kasnije sam gledao snimke njegovih borbi, i znam da je u jednom trenutku bio najbolji bokser na svijetu. E pa zamislite onda kolika je meni bila čast, što mi je Jure bio sekundant u uglu meča koji sam imao Kanadi. Pobijedio sam te, 1982. godine prvaka Kanade, Lanselota Inisa, a dvije sedmice druženja sa Jureom u Torontu zaslužuju posebno mjesto u mojem životu. Prijatelj sam sa Jurom, koji je, eto, imao tragičnu sudbinu", kazao je Perunović.

Čuvalo je rođen u Kanadi, par mjeseci nakon što su njegovi roditelji, imigranti doputovali u zemlju Javorovog lista, ali dolazi i govori jezik svojih roditelja. Dobitnik je velikih državnih priznanja Kanade, i član Kuće slavnih.

Droga je, međutim, ubila njegova tri sina, a ni njegova supruga nije to mogla da izdrži i sada se Čuvalo uključio u borbu protiv te pošasti. O Čuvalu kruži legenda da je nakon prvog okršaja sa Alijem, ovaj završio u bolnici na liječenju, dok je on suprugu poveo na ples.

Bonus video: