Dukić jedri ka Londonu

"Imam još dvije godine mogućnosti da nastupam u mlađoj kategorijih, ali naravno da se trudima da sada već izborim nastup na OI”, kazao je Dukić
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.12.2011. 09:28h

Na zvaničnom veb portalu svjetske jedriličarske organizacije ISAF, osvanula su dva artikla (tekstualni i video) o mladom Novljaninu Milivoju Dukiću, koji ovih dana bilježi odlične rezultate na Svjetskom prvenstvu za klasu Laser u australijskom gradu Pertu.

Autor teksta i razgovora ističe kako je 18-godišnji jedriličar sa Škvera na dobrom putu da svojoj naciji obezbijedi mjesto na Olimpijskim igrama. Naime, Dukić trenutno u konkurenciji Laser standard zauzima 62. poziciju, ali je zahvaljujući njemu Crna Gora 29. država na prvenstvu, a 35 prvoplasiranih nacija imaju pravo da kandiduju svoje jedriličare za London.

Mladom hercegnovskom jedriličaru su preostale još dvije regate da potvrdi svoje dobre rezultate i obezbijedi jednu od pozicija koja bi značila da će Crna Gora imati svog predstavnika na olimpijskom turniru u klasi Laser standard. Osim toga, ističe autor teksta, impresivno je što je Dukić još uvijek u kategoriji mlađih jedriličara, a svoje rezultate postiže u apsolutnoj konkurenciji, pri tom ovo je prvi put da se takmiči na ISAF prvenstvu.

“Da, ovo mi je prvi put i da nastupam na ISAF Svjetskom prvenstvu, ali i na svjetskom takmičenju u klasi Laser standard. Imam još dvije godine mogućnosti da nastupam u mlađoj kategorijih, ali naravno da se trudima da sada već izborim nastup na OI. Mislim da imam dobre šanse da to i ostvarim, imamo još dvije regate da vozimo, na dobroj sam poziciji, mislim i da sam u dobroj formi i sve je moguće - vidjećemo”, kazao je Dukić u intervjuu koji se može pročitati na ISAF portalu na adresi www.sailing.org/37541.php.

Autor teksta dalje podsjeća da je prvo rangiranje na seniorskoj listi Dukić dobio 4. maja ove godine i da se za osam mjeseci popeo do 267. pozicije na svijetu, ali i da je u impresivnom naletu, što dokazuje i trenutna pozicija u Pertu gdje je za sada 62. u konkurenciji od 147 brodova. U našoj zemlji o ovom u svijetu ultra popularnom sportu malo ko uopšte i govori, kao da ne izlazimo na more i nemamo pomorsku tradiciju.

Međutim, mladom Novljaninu, koji je od strane novinara Herceg Novog proglašen za sportistu 2010. godine, činjenica da je jedrenje u Crnoj Gori gurnuto u potpuni medijski (ali i svaki drugi) mrak i ne smeta puno da svojoj zemlji donese još jednu mogućnost da se promoviše na najvećoj sportskoj smotri sljedeće godine u Londonu.

Bonus video: