Zoran Bojović u žiriju festivala savremene video umjetnosti

U nedjelju od 18 sati biće prezentacija AVIFesta-festivala kratkog alternativnog filma (Zoran Bojović)
114 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Bojović, Foto: Videomedeja.org
Zoran Bojović, Foto: Videomedeja.org
Ažurirano: 15.12.2011. 18:56h

Crnogorski umjetnik Zoran Bojović, osnivač AVIFesta i video reporter portala "Vijesti online", biće u žiriju trodnevnog festivala savremene video umjetnosti “Videomedeja” koji u petak počinje u Novom Sadu, u Studiju M, Radio-televizije Vojvodina.

Festival će sjutra veče otvoriti pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Miloš Đurić, a kroz četiri tematske cjeline: Visible Cities, From Dawn to Dusk, A Perfect World, Between two Worlds, urednici programa Ivana Sremčević, Dragan Živančević i Aleksandar Davić, predstaviće izbor od preko 500 radova pristiglih iz cijelog svijeta.

Od Sjeverne i Južne Amerike, preko evropskih i skandinavskih zemalja, sve do Libana i Izraela, umetnici potpuno rasterećeni od komercijalnih ciljeva i oslobođeni od uticaja političkog establišmenta, prikazaće šta je zapravo nova medijska umjetnost danas kroz jednokanalne i višekanalne video instalacije, generativne i net projekte, interaktivne i hibridne forme.

Nakon svečanog otvaranja i prve prezentacije Motionaries (Čed Pakuševskij), publika će biti u prilici da vidi prve dvije takmičarske selekcije - Visible Cities od 20 sati i From Dawn to Dusk od 21 i 40, a nešto kasnije u 23 sata prvi live nastup Pneum@tik trio u glavnoj sali Studija M.

U subotu nakon prezentacije Eksperimenti i njihova djeca (Leila Topić) u 19 sati, slijede druge dvije takmičarske selekcije A Perfect World u 20 sati i Beetween two Worlds u 21 i 40, a drugi live nastup Chasing waves live (Paul O Donoghue) u 23 sata.

U nedjelju od 18 sati biće prezentacija AVIFesta - festivala kratkog alternativnog filma. Nakon toga prikazaće se retrospektiva kratkih video radova, Suve smokve, autora Zorana Bojovića, a potom u 19 i 30 slijedi selekcija Made in Serbia.

Tročlani žiri, koji pored crnogorskog umjetnika Zorana Bojovića čine Leila Topić (Zagreb) i Čed Pakuševskij (Milano), od 40 odabranih video radova i 13 medijskih instalacija proglasiće dobitnika nagrade “Sfinga” u oblasti linearne video projekcije, i dobitnika nagrade “Bogdanka Poznanović” u oblasti medijskih instalacija.

Zoran Bojović je od 1991. i osnivanja pokreta „Zabjelo Republika“, djelovao u nekim od naših najbitnijih subkulturnih punktova (Omladinski Grafiti, Radio Free Montenegro...). Bavi se filmom i video aktivizmom.

Bonus video: