Balkanska carica pomjerila Dan pozorišta u Nikšiću

Prva četiri festivala su organizovana kroz različite pozorišne i organizacione forme, sa određenim prekidima, ali je vratio Nikšić u centar kulturnih zbivanja
78 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.12.2011. 14:02h

Iako je „Međunarodni festival glumca“ najavljen prvo za februar, pa onda za maj, iako je sve išlo u prilog tome da ove godine neće biti te manifestacije, deseti po redu festival održaće se od 19. do 24. decembra, a predstave će se izvoditi na “Sceni 213”.

Ipak, predsjednik Savjeta pozorišnog festivala Goran Jevrić kazao je “Vijestima” da je isključivi razlog održavanja festivala u decembru, a ne u februaru želja da se jubilarni Međunarodni festival glumca veže za važan datum, 125 godina od nikšićke premijere “Balkanske carice”.

“Datum na koji bi se ponosile i mnogo veće sredine od nikšićke“, kazao je on.

Od entuzijasta do Đukanovića

Prije 16 godina entuzijasti okupljeni oko KUD-a „Zahumlje“, bivši i sadašnji direktor te ustanove, pokojni Lazo Tripković i Vojo Krivokapić, kao i režiser Slobodan Milatović osnovali su „Festival jednog glumca“.

Jevrić podsjeća da su prethodna četiri festivala održavana u februaru jer su željeli da na taj način obilježe značajan datum

Prva četiri festivala su organizovana kroz različite pozorišne i organizacione forme, sa određenim prekidima, ali je vratio Nikšić u centar kulturnih zbivanja.

Nakon toga Festival prerasta u Međunarodni festival glumca, a Jevrić je najavio i kreiranje nove festivalske koncepcije o kojoj već imaju jasno izgrađenu viziju i sasvim drugačiji profil, ali nije htio da otkrije detalje.

„Prilikom obilježavanja 120 godina od premijernog izvođenja 'Balkanske carice' 19. decembra 2006. godine tadašnji premijer Milo Đukanović inicira ponovno organizovanje Međunarodnog festivala glumca koji je kroz svoja prva četiri događanja počeo da 'gradi' novi kulturni imidž Nikšića“, kazao je Jevrić i izrazio zahvalnost direktoru i članovima „Zahumlja“ koji su pomogli da se organizuje ovogodišnji festival .

Jevrić podsjeća da su prethodna četiri festivala održavana u februaru jer su željeli da na taj način obilježe značajan datum – 16. februar, dan kada je 1984. godine u Nikšiću odigrana prva pozorišna predstava i koji je kasnije proglašen za Dan nikšićkog pozorišta, kao i da je njegovo ovogodišnje pomjeranje cilj da se ljudi podsjete na značajne datume iz nikšićke i crnogorske kulture.

„Tim povodom smo i ustanovili nagradu za doprinos pozorišnom stvaralaštvu 'Veljko Mandić' koja se ove godine dodjeljuje po peti put. Ovogodišnji laureat je uvažena crnogorska pozorišna diva Dragica Tomas“, rekao je on.

Mnogi se raduju, a malobrojni će vidjeti

Nažalost, Festivalu glumca se raduju samo malobrojni jer je „Scena 213“ mala da primi sve one koji bi željeli da odgledaju predstave, a ta privilegija je omogućena samo onima koji dobiju karte, pošto se ne prodaju.

Da bi se to promijenilo, potrebna je nova zgrada, nova pozorišna sala koja bi mogla da primi i „obične smrtnike“ koji vole pozorište, ali ne poznaju nikoga ko im može dati „kartu ispod ruke“.

"Zgrada i sala ne čine pozorište“, kazao je Jevrić

„Najveća pozorišna vrijednost je publika. Zamislimo predstave i glumce na sceni bez publike. Da li bi to bilo pozorište. Nikšić je grad koji ima vjekovnu pozorišnu tradiciju, to je grad koji zna da prepozna prave vrijednosti i koji ima poseban senzibilitet za pozorišnu umjetnost.

Lično sam izuzetno ponosan što sam dio tima koji kreira ovaj projekat koji zavređuje toliku pažnju građana. Zgrada i sala ne čine pozorište“, kazao je Jevrić.

Ali da bi ta publika mogla da se po ko zna koji put pokaže potrebna joj je i prilika da gleda. Nikšić je za to imao šanse koje ni do danas nijesu iskorištene – Dom vojske i Dom revolucije.

Vlada Crne Gore je na sjednici 18. oktobra 2007. godine odlučila da Dom vojske u Nikšiću, čija je procijenjena vrijednost oko 900.000 eura, postane vlasništvo Opštine Nikšić.

Lokalna uprava se obavezala da će odmah nakon potpisivanja ugovora pristupiti izradi projektne dokumentacije a zatim i rekonstrukciji Doma koji će biti predat na upotrebu institucijama kulture a adaptacijom prilagođen njihovim potrebama.

Od tada je prošlo četiri godine i Dom vojske je umjesto da bude predat na korišćenje institucijama kulture, prije svega pozorištu, “predat” na korišćenje skitnicama.

Festival nije incident

Danas je to samo propala zgrada, urušenih zidova i “sahranjene” nade da će Nikšić dobiti, kako je tada ambiciozno najavljivano, modernu salu.

Organizator festivala su Nikšićko pozorište i JU „Zahumlje“

„Nijesam detaljnije informisan zbog čega nije realizovan projekat izgradnje pozorišnog zdanja u nekadašnjem Domu vojske. Smatram da je najvažnije održati visok nivo i prepoznatljivi profesionalizam u organizovanju Međunarodnog festivala glumca i tako potvrditi tezu da nije riječ o još jednom 'incidentnom' kulturnom projektu.

Samo na taj način ćemo, siguran sam, ubrzati donošenje odluka o realizovanju određenih kapitalnih projekata za naš grad – mislim prije svega na Dom revolucije, gdje su projektovane dvije reprezantativne sale od kojih je jedna isključivo pozorišna.

Odgovoran menadžerski pristup upravljanju može i taj, po nekima, megalomanski poduhvat učiniti da bude realan i izvodljiv“,rekao je Jevrić.

Organizator festivala su Nikšićko pozorište i JU „Zahumlje“, a pokrovitelji su Vlada i Ministarstvo kulture.

Jedan Pikaso na otvaranju

Festival će otvoriti gosti iz Bosne i Hercegovine „Sarajevski ratni teatar“ predstavom „Jedan Pikaso“, američkog pisca Džefrija Hačera u režiji Ljiljane Todorović, dok će sjutradan nastupiti glumci iz Crnogorskog narodnog pozorišta sa predstavom „Lasice“ po tekstu Bojane Mijović a u režiji Stevana Bodrože.

Festival se završava 24. decembra kada će žiri u sastavu Željko Hubač, Jelena Rakočević i Draško Đurović proglasiti najbolje

Kazališna družina „Glumci u Zagvozdu“, satiričko kazalište „Kerempuh“, nastupiće 21. decembra sa predstavom „Profesionalac“ ili „Tužna komedija po Luki“, režisera Bogdana Diklića, a po tekstu Dušana Kovačevića, dok je 22. decembar rezervisan za Užičko pozorište i režisera Nemanju Rankovića koji će se predstaviti portugalskom tragedijom „Ines de Castro“, Džoa Kliforda.

Predzadnjeg dana festivala nastupiće gosti iz Makedonije, iz „Malog dramskog teatra“ iz Bitolja sa predstavom „Stolice“ od Ežena Joneskoa u režiji Ljupča Georgijevskog.

Festival se završava 24. decembra kada će žiri u sastavu Željko Hubač, Jelena Rakočević i Draško Đurović proglasiti najbolje a u čast nagrađenih biće izvedena predstava Zetskog doma „Enciklopedija izgubljenog vremena“ Slobodana Šnajdera u režiji Lidije Dedović.

Istorija odlaganja

Ovogodišnji Međunarodni festival glumca, deseti po redu, umjesto u februaru biće održan u maju. Razloga za njegovo odlaganje ima nekoliko, ali je glavni finansijske prirode, rekao je u februaru “Vijestima” direktor Nikšićkog pozorišta Zoran Bulajić.

Ove godine je Nikšićko pozorište obilježilo 127 godina postojanja, ali zbog finansijske situacije nijesu bili u mogućnosti da taj datum obilježe na adekvatan način

On je tada kazao da je predloženo da se festival održi u maju jer je “početak kalendarske godine uvijek praćen najnepovoljnijim finansijskim situacijama a takođe i vremenski klimatski uslovi u zimskom periodu su otežavali njegovo održavanje“.

Ove godine je Nikšićko pozorište obilježilo 127 godina postojanja, ali zbog finansijske situacije nijesu bili u mogućnosti da taj datum obilježe na adekvatan način. Taj dan je propratila jedino odluka da se nagrada “Veljko Mandić“ dodijeli Dragici Tomas.

Tanja Perišić, članica pozorišnog festivala, tada je reagovala i kazala “ "Vijestima” da je međunarodni Festival glumca, nakon devet izdanja, ugašen isključivo krivicom Ministarstva kulture.

Ona je reagovala na tvrdnje iz tog resora da je gradski teatar na konkurs za dodjelu sradstava odbijen jer je dostavljen neprecizan projekat i navela da Festival glumca nikada nije bio nikšićki, već da je “dogovaran među elitom u podgoričkim kafićima i restoranima”.

Ona je kazala da su po završetku konkursa za sufinansiranje kulturno-umjetničkog stvaralaštva u 2011. godini i objavljivanju rezultata, kada je postalo jasno da Nikšićko pozorište neće dobiti ni centa za organizaciju ovogodišnjeg “Međunarodnog festivala glumca”, krenule i “priče o nepotpunoj aplikaciji i aproksimativno navedenim podacima u njoj”.

Bonus video: