CENZURA

Kina: Najava zabrane filmova koji "remete stabilnost"

Kineske vlasti predložile su zabranu filmova koji, kako se navodi, remete društvenu stabilnost i promoviše vjerski fanatizam, što se smatra novim u nizu pokušaja vlade da ojača kontrolu i reguliše stanje u filmskoj industriji
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.12.2011. 12:18h

Prema nacrtu zakona postavljenog danas na sajt vlade, filmovi ne smiju da ugroze državnu čast i interes, podstiču etničku mržnju, šire "zle kultove" ili sujeverje, ili propagiraju opscenost, kockanje, narkomaniju, nasilje ili terorizam.

Ukupno 13 vrsta sadržaja zabranjeno je nacrtom zakona, iako bez definisanjam određenih izraza ili fraza.

Taj predlog je, po svemu sudeći, sastavni dio sveukupnog stezanja oko industrije kulture i zabave koja podstiče nezavisne tačke gledišta, posebno društvenih medija i izuzetno popularnih mikroblogova na kojima građani često izražavaju bijes i frustraciju.

Posljednjih sedmica, korisnici kineskih sajtova po ugledu na Tviter optužili su vladu za loš kvalitet seoskih školskih autobusa, poslije serije nesreća, i kritikovali lokalne ekološke službe zbog toga što ne objavljuju potpune podatke o zagađenju vazduha.

Vlasti navode da su takva pravila potrebna radi učvršćivanja vladinog prestiža i kredibiliteta medija poslije niza izvještaja zasnovanih na "lažnim informacijama" - što je često drugi naziv za izvještaje koje bi vlada radije cenzurisala.

U oktobru, na zasijedanju Komunističke partije istaknuta je potreba za jačanjem društvenog morala i podsticanjem kineskog uticaja na polju kulture u inostranstvu.