Petković: Biće teško, možda bude i pet setova

"Naše oružje je jedinstvo u ekipi, i želja da se pokažemo u što bolje svjetlu", ističe korektor Budvana, Ivan Raič.
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.12.2011. 09:28h

Protiv ACH voleja su 26. oktobra u Ljubljani odigrali odličnu utakmicu, bili na pragu pobjede, vodili sa 2:0 u setovima, ali na kraju izgubili 3:2 i osvojili samo bod. Do večerašnje utakmice sa Turom, u trećem kolu grupe F lige šampiona, odbojkaši Budvanske rivijere su odigrali osam prvenstvenih duela u jednoj od najslabijih evropskih liga i dobili sve bez izgubljenog seta, u mečevima koji su prosječno trajali po sat.

Uz to, odigrali su, u nekompletnom sastavu (bez trenera Vukovića, inače selektora Slovenije, i reprezentativaca Crne Gore, te hrvatskog reprezentacivca Raiča, koji su imali obaveze u pretkvalifikacijama za Olimpijske igre), i dva kontrolna meča protiv ipak nedorasle hrvatske Mladost Marine iz Kaštele, i slavili sa 3:0 i 3:1.

Sa druge strane, Tur je odigrao pet mečeva u jakoj francuskoj ligi i samo je jedan od četiri (protiv Nanta) riješio u svoju korist maksimalnim rezultatom, dok je kod kuće poražen od Rena.

Nije teško izvesti zaključak koji je od dva tima mogao bolje sačuvati ili podići nivo forme, i ko je u prednosti, sve da je i kvalitet dva tima izjednačen. A Tur je, ipak, kvalitetniji i iskusniji sastav...

"Tur je dugo na internacionalnoj sceni, pretprošle je sezone bio šampion Francuske. Radi se o kvalitetnoj ekipi, koja je u prva dva kola LŠ pokazala da može mnogo dobro da igra, da je veoma organizovana, pogotovo u odbrani. Biće veoma teško doći do pobjede, očekujem baš tešku utakmicu, možda i svih pet setova. Ako meč bude nešto kraće trajao i završi u našu korist, biće dobro. Takvoj ekipi moramo da pariramo u odbrani i na bloku, ali i da, kao protiv svih vrhunskih ekipa, dobro serviramo", kaže tehničar i najiskusniji igrač Rivijere Veljko Petković, olimpijski šampion iz Sidneja.

Budvani su u prva dva kola upisali dva poraza, jer su na premijeri, kod kuće, izgubili glatko od poljskog Belhatova (0:3). Sa jednim bodom Budvanska rivijera je trenutno posljednja na tabeli. Ako žele da do kraja ostanu u igri za barem drugo mjesto i prolaz u drugu rundu, ili, pak, treće mjesto koje može odvesti u Čelendž rundu Kupa CEV, pobjeda je obavezna.

"Protiv ACH voleja smo prikazali dobru igru, i očekujem da protiv Tura ponovimo takvo izdanje. Nadamo se da će rezultat ovoga puta biti u našu korist. Biće teško, Tur je favorit u ovoj utakmici, ima dobre pojedince u ekipi. Ali, mislim da je naša prednost što u meč ulazimo rasterećeno, nijesmo pod imperativom da moramo da pobijedimo. Odigraćemo najbolje što možemo. Ako uspijemo da budemo na nivou na servisu i bloku, mislim da onda možemo očekivati pobjedi. Naše oružje je jedinstvo u ekipi, i želja da se pokažemo u što bolje svjetlu", ističe korektor Budvana, Ivan Raič.

Tur je u posljednjoj deceniji jedan od najboljih francuskih klubova - dva puta je bio šampion (2004, 2010), te šest puta osvajač nacionalnog Kupa, posljednji put prošle sezone. Bio je šampion Evrope 2005. godine, godinu prije toga je bio treći, a 2007. godine je u finalu poražen od njemačkog Fridrihshafena. Lani je eliminisan u osmini finala od moskovskog Dinama. Prošle sezone je u finalu francuskog plej-ofa poražen od Poateja.

"Po mom sudu, Tur je najbolji francuski tim. Činjenica da su jednom bili prvaci Evrope dovoljno govori o ozbiljnosti i kontinuitetu koji klub ima. U prva dva kola su prikazali veoma dobru igru, u pobjedi protiv ACH, ali i porazu u Belhatovu. Da ne bih ponavljao sa kakvim smo mi problemima konstantno suočeni (slaba liga), želim da kažem šta smo pokušali da uradimo do sada. Sve što je u zanatskom i svakom drugom smislu trebalo da uradimo, mi smo uradili. Dobro je da su svi igrači zdravi, i da kod svih postoji nada i vjerovanje da se u jednoj dobroj i izuzetno teškoj utakmici može uraditi nešto više – kaže trener Veselin Vuković.

Utakmica u Mediteranskom sportskom centru u Budvi počinje u 18 časova. Ulaz je slobodan. Sude Bugarin Mitev i Njemac Šimenc. U drugom meču ovog kola, Belhatov je sinoć savladao ACH volej 3:2 (23:25, 28:30, 25:21, 25:18, 15:12).

Vuković: Jedna od posljednjih šansi

"Rezultat je teško prognozirati. Međutim, ne treba smetnuti s uma da je ovo jedna od naših posljednjih šansi da uknjižimo neke bodove sa kojima bismo eventualno mogli da računamo na plasman u drugi krug Lige šampiona ili u Čelendž rundu CEV kupa, što bi, takođe, bio veliki rezultat za nas ove godine. Ono što nam daje optimizam je dobar i kvalitetan rad, dobra atmosfera i veliki sportski motiv koji svi imamo, jer je, što sam, takođe, više puta istakao, sportski rezultat za sve nas bio prvi cilj i motiv zbog čega smo ovdje. Kvalitetne ekipe sa dobrom organizacijom igre, kakav je Tur, možemo da pobijedimo jedino ako u dugom vremenskom periodu tokom meča budemo igrali dobro i tačno, i ako budemo realizovali zadatke koje budemo postavili kao način da dođemo do pobjede. Siguran sam da će ekipa dati sve od sebe da tako i bude", kaže Vuković.

Paes: Domaćin ima imperativ, ali je i nama utakmica važna

Trener Tura od ove sezone je Brazilac Maurisio Paes 48-godišnjak, koji je nakon igračke karijere u Brazilu, Španiji i Francuskoj, trenerski posao započeo u ženskoj odbojci, u francuskom Vilebonu, sa kojim je 2003. godine osvojio Top tims kup. Od 2006. do kraja prošle sezone radio je u Pari voleju, od 2007. kao prvi trener, i s Parižanima je osvojio četiri titule. Više od dvije godine je bio pomoćni trener u francuskoj reprezentaciji...

"Za nas je problem što je Budvanska rivijera izgubila prva dva meča, iako je odigrala veoma dobru utakmicu u Ljubljani, gdje je jako teško igrati dobro i pobijediti, zbog snage domaćina, ali i brojne i odlične publike. Znamo da je domaćin pod imperativom pobjede u ovom meču, ali su i nama veoma važna dva naredna meča na putu do plasmana u narednu rundu. Biće teško, Budvanska rivijera ima veoma dobar tim, iskusnog tehničara i imaju veoma dobru organizaciju igre. Ali, nadam se da možemo da pobijedimo u ovom meču", kazao je Paes.

Utakmica u Mediteranskom sportskom centru u Budvi počinje u 18 časova. Ulaz je slobodan. Sude Bugarin Mitev i Njemac Šimenc.

U drugom meču ovog kola, Belhatov je sinoć savladao ACH volej 3:2 (23:25, 28:30, 25:21, 25:18, 15:12).

Bonus video: