Počela trka za Oskar i Zlatni globus

Udruženje filmskih kritičara San Franciska proglasilo je najboljim filmom “Drvo života” Terensa Malika, pobjednika 64. filmskog festivala u Kanu, koji je dobio i nagradu za režiju
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.12.2011. 15:19h

Filmski kritičari Los Anđelesa, San Franciska, Njujorka... proglasili su različite filmove za najbolje u 2011. godini, čime su započeli grozničavu trku američke filmske industrije uoči dodjele Zlatnog globusa i Oskara.

Udruženje filmskih kritičara San Franciska proglasilo je najboljim filmom “Drvo života” Terensa Malika, pobjednika 64. filmskog festivala u Kanu, koji je dobio i nagradu za režiju. Malika su proglasili najboljim rediteljem i kritičari u Los Anđelesu, ali su najboljim filmom ocijenili dramu “Potomci” oskarovca Aleksandra Pejna s Džoržom Klunijem u ulozi veleposjednika čija supruga gine u nesreći i ostavlja ga samog s dvije kćerke.

Kritičari u Los Anđelesu proglasili su najboljim glumcem Majkla Fasbendera, za ulogu u filmu “Sram” Stiva Mekvina, ali i uloge u filmovima “X-Men: First Clash”, “Opasni metod” i “Džejn Ejr”. Najboljom glumicom proglašena je Yun Jung-hee za ulogu u južnokorejskoj drami “Poezija”. Za kritičare u San Francisku najbolji glumci ove godine su Geri Odlman, nagrađen za ulogu u filmu “Tinker, Tailor, Soldier, Spy”, i Tilda Svinton, nagrađena za ulogu u psihološkoj drami “Moramo da pričamo o Kevinu”. Vanesa Redgrejv dobila je priznanje za sporednu ulogu u filmu “Koriolan” Ralf Fajnsa.

Najbolje filmove proglasili su ovih dana i filmski kritičari Bostona, Detroita i još nekih gradova, kao i njujorški onlajn filmski kritičari, a osim Malikovog i Pejnovog filma, među favoritima se iskristalisao i nijemi film “Umjetnik” Mišela Hazanavisijusa, koji je nedavno dobio Evropsku filmsku nagradu za muziku, a premijerno je, kao i “Drvo života”, prikazan u Kanu.

Ovih dana će i Udruženje filmskih i TV glumaca proglasiti favorite, a potom će biti poznate i nominacije Udruženja stranih novinara u Holivudu, organizatora dodjele Zlatnog globusa. Vrhunac trke za nagrade filmske industrije biće 26. februara u Holivudu, kada će biti poznati dobitnici Oskara.

Bonus video: