Miris muškaraca može da otkrije da li boluje od seksualno prenosivih bolesti

Uzorke su nabavili tako što su muškarcima dali da obuku uske majice koje su imale pamučne jastučiće našivene u predjelu pazuha.
74 pregleda 0 komentar(a)
muškarac, dezodorans, Foto: Mirror.co.uk
muškarac, dezodorans, Foto: Mirror.co.uk
Ažurirano: 14.12.2011. 12:58h

Mirisanje potencijalnog partnera može otkriti da li on boluje od seksualno prenosivih bolesti, zaključak je male studije koju su sproveli ruski naučnici. „Naše istraživanje je pokazalo da infekcije smanjuju mirisnu privlačnost kod ljudi...“, napisao je Mihail Moškin, profesor na Institutu za citologiju i genetiku u Novosibirsku, koji je predvodio istraživanje.

Istraživači su primijetili da pojedine životinje, kao što su miševi i pacovi, ne privlače mirisi onih životinja koje su zaražene bolešću, zbog čega su željeli da provjere da li će i ljude odbijati miris zaraženih osoba, posebno onih koje su zaražene seksualno prenosivim bolestima.

Pozvali su 34 muškarca, starosti od 17 do 25 godina, da doniraju uzorke znoja ispod pazuha i pljuvačke, a grupa je uključila 13 muškaraca koji imaju gonoreju, 16 potpuno zdravih i 5 koji su uspješno izliječili bolest. Zatim su pronašli 18 studentkinja iz Kemerevo Univerziteta, starosti od 17 do 20 godina, koje su pristale da učestvuju u studiji i mirišu uzorke.

Uzorke su nabavili tako što su muškarcima dali da obuku uske majice koje su imale pamučne jastučiće našivene u predjelu pazuha. Nakon sat vremena znojenja, istraživači su jastučiće stavili u staklene bočice, a djevojke su ih mirisale.

One su miris inficiranih muškaraca ocijenile gotovo duplo nižom ocjenom, u odnosu na zdrave i izliječene muškarce, a zaključak je i da je miris gotovo polovine inficiranih muškaraca bio „ustajao“.

Istraživači su zaključili da i ljudi, poput životinja, mogu da koriste čulo mirisa pri izboru potencijalnog partnera.

Bonus video: