Roditelji pokušavali da doture drogu djeci u ZIKS-u

Do sada nije evidentiran slučaj da je ista osoba više puta pokušala prokrijumčariti opojne droge osuđenicima ili pritvorenicima koji se nalaze u ZIKS-u
117 pregleda 0 komentar(a)
zatvor, Foto: Cobbsheriff.org
zatvor, Foto: Cobbsheriff.org
Ažurirano: 14.12.2011. 08:10h

Za 11 mjeseci ove godine danilovgradska Ispostava policije dobila je osam obavještenja od službenika Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu o tome da je pokušano krijumčarenje narkotika, saopštio je Vijestima rukovodilac Odsjeka za borbu protiv droge i krijumčarenja u UP Miodrag Laković.

Prema njegovim riječima, nakon dobijanja obavještenja policijski službenici IP Danilovgrad “izlaze na lice mjesta i nakon prikupljenih obavještenja o događaju upoznaju nadležnog državnog tužioca koji nalaže preduzimanje određenih radnji i kvalifikuje da li u predmetnom događaju ima elemenata krivičnog djela”.

Od ovih osam slučajava, kazao je Laković, u saradnji sa državnim tužilaštvom procesuirane su dvije krivične prijave protiv dvije osobe koje su pokušale krijumčarenje manjih količina marihuane, kokaina i heroina.

U ostalim slučajevima, pojasnio je on, državno tužilaštvo se izjasnilo da nema elemenata za podnošenje krivične prijave, “jer se uglavnom radilo o nedozvoljenim farmaceutskim proizvodima”.

Iz ZIKS-a ne odgovaraju

Prema podacima Odsjeka za borbu protiv droge i krijumčarenja do sada nije evidentiran slučaj da je ista osoba više puta pokušala prokrijumčariti opojne droge osuđenicima ili pritvorenicima koji se nalaze u ZIKS-u.

“Vijesti” nisu mogle provjeriti informaciju da li se osobama koje pokušavaju prokrijumčariti nedozvoljene supstance unutar ZIKS-a zabranjuje da posjećuju svoje srodnike koji su na izdržavanju kazne, ali ni podatak koliko je po njihovoj evidenciji bilo pokušaja unošenja droge u zatvor. Direktor te ustanove Milan Radović, kao ni njegov pomoćnik Zoran Magdalinić nisu odgovarali na brojne pozive novinara.

Pojačne mjere bezbjednosti, video nadzor, odjeljenje za obuku pasa za otkrivanje narkotika, pretrese i kontrole koje se sprovode svakodnevno mogućnost da neko unese drogu u zatvor je minimalna.

Prilikom ulaska u ZIKS posjetioci i stvari se pretresaju na prijavnici, zatim prolaze kroz metal detektor - vrata, a na ulazu u KP dom, Istražni zatvor ili Zatvor za kratke kazne dočekuje ih nova kontrola. Uprkos pojačanim mjerama kontrole rodbina zatvorenika i dalje pokušava unijeti drogu u zatvor o čemu svjedoče česti novinski napisi.

Magdalinić je kazao “Vijestima” da je uz pojačne mjere bezbjednosti, video nadzor, odeljenje za obuku pasa za otkrivanje narkotika, pretrese i kontrole koje se sprovode svakodnevno mogućnost da neko unese drogu u zatvor minimalna, ali i da su ako postoje neki kanali dopremanja droge njima nepoznati. Drogu, kazao je on tada najčešće pokušavaju unijeti roditelji, a načini na koji to pokušavaju su različit.

U šavovima, đonovima...

Droga je najčešće ušivena u šavove ili postavu odjeće koju unose, đonovima patika, u papučama, u bilo kojoj šupljini na odjevnom predmetu, a zabilježeno je prilikom dječje posjete da je majka sakrila drogu djetetu u pelene i na taj način pokušala je donijeti svom suprugu.

U ovoj godini u roku od šest dana dvije majke i jedan otac pokušali su djeci unijeti narkotike, a zabilježen je i slučaj da je otac jednog osuđenika slučajno unio sinu garderobu u čijim je džepovima bilo ostatka marihuane.

Nakon vještačenja u Forenzičkom centru u Danilovgradu otac je oslobođen optužbe.

Bonus video: