Poetika crnogorskog mentaliteta

„Mislim da bi se Crna Gora Živku Nikoliću najbolje odužila kada bi u njoj jednog dana bilo otvoreno svih 47 bioskopskih sala, koliko ih je nekada bilo” , rekao je Baletić
104 pregleda 0 komentar(a)
zivko nikolic, Foto: Aurora.ekof.bg.ac.rs
zivko nikolic, Foto: Aurora.ekof.bg.ac.rs
Ažurirano: 13.12.2011. 21:10h

Omaž Živku Nikoliću najznačajnijem crnogorskom filmskom reditelju i scenaristi, možda je suvišan kao podsjećanje, ali je neophodan kao simbolično vraćanje duga, složili su se prisutni u Ministarstvu kulture povodom večeri posvećene ovom velikanu.

Najbolji način da se prisjetite nekog umjetnika jeste da ponovo doživite njegova djela, pa je povodom 70. godina od rođenja i deset godina od smrti Živka Nikolića, prikazano pet njegovih kratkih filmova: "Trag", "Ždrijelo", "Marko Perov", "Ine" i "Ane – žena pomorca".

O životu i djelu poznatog crogorskog reditelja govorili su filmski reditelji Gojko Kastratović i Andro Martinović i Branko Baletić, direktor Crnogorske kinoteke.

"Moram da kažem da je Cetinje večeras veoma srećan grad jer se u njemu iste večeri održava omaž Živku Nikoliću i u Zetskom domu gostuje Šijan, a sve to u gradu koji nema bioskopsku salu.

Zato mislim da bi se Crna Gora Živku Nikoliću najbolje odužila kada bi u njoj jednog dana bilo otvoreno svih 47 bioskopskih sala, koliko ih je nekada bilo", kazao je Baletić.

Aktuelni i nakon 30 godina

On je najavio da će crnogorska kinoteka i Ministarstvo kulture u narednom periodu "osvježiti" sve njegove filmove a onda ih tokom naredne godine prikazati u svim crnogorskim gradovima, od sjeverne do južne regije.

Govornici su podsjetili da su filmovi Živka Nikolića snimani prije 30 godina, ali da su i danas apsolutno aktuelni te da je država dužna da ih prikaže budućim generacijama.

"Moram da kažem da je Nikolić pripadao onoj vrsti reditelja koje prvo prihvati publika. Tek nakon tog prijema njegovi filmovi dobijali su valorizaciju kritike", kazao je Martinović.

U govorima i podsjećanjima na velikog režisera, nije bilo moguće zaobići činjenicu da se Nikolić u svim svojim ostvarenjima bavio mentalitetom crnogorskog naroda.

"Zanimljivo je da je Nikolić u svojim filmovima govorio o mentalitetu ljudi, bavio se njima na svoj način, ali se s druge strane i taj mentalitet uvijek bavio Živkom. Ipak, Nikolić je od tog mentaliteta pravio poetiku", kazao je Gojko Kastratović.

Ljubitelji Nikolićeve umjetnosti u Podgorici, moći će u srijedu da prisustvuju omažu.

Veče nazvano “Legenda o Živku” počeće u 20 sati u sali Banja. Crnogorska kinoteka i knjižara Karver u saradnji sa KIC-om Budo Tomović organizuju veče pod nazivom “Legenda o Živku Nikoliću”, . Na promociji će govoriti Kastratović, Baletić i Martinović,a predviđen je isti program koji je održan na Cetinju.

Bonus video: