U CNP promovisan CD dua "Amarilli"

U Crnoj Gori je bilo nemoguće realizovati ovakav projekat, pa je disk sniman u Sloveniji i produciran u Hrvatskoj
89 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.12.2011. 21:22h

Promocija diska duo "Amarilli" kojeg čine gitarista Danijel Cerović i mecosopran Amanda Stojović, održana je večeras u Crnogorskom narodnom pozorištu.

Na disku se nalazi 18 djela renesansnih i baroknih kompozitora Džona Doulanda, Đulija Kačinija, Antonija Vivaldija, španskog španskog autora iz XX vijeka Manuela de Falje i savremenog srpskog kompozitora i gitariste Dušana Bogdanovića.

"Ovaj disk je odraz trenutnih vrijednosti muzičke kulture u Crnoj Gori i ima veliko društveno značenje. Takođe, značajan je i za muzičku profesiju jer se njime na neki način potvrđuju ili uspostavljaju kriterijumi koji mogu da korespondiraju sa profesionalnim zahtjevima drugih sredina. Još jedan značaj ovog diska je i činjenica da je u njemu sadržan zapis koji ovo dvoje umjetnika preporučuje na njihovom daljem profesionalnom putu. Taj zapis je urađen na način da prije svega u umjetničkom smislu komunicira sa drugim sredinama i to je za ovo dvoje umjetnika dragocjena lična karta ka osvajanju novih tržišta" kazao je direktor Muzičkog centra Crne Gore, koje je i izdalo disk, Žarko Mirković.

On je kazao da je u Crnoj Gori bilo nemoguće realizovati ovakav projekat, pa je disk sniman u Sloveniji i produciran u Hrvatskoj, a da je važan jer je odraz ukupne kulturne atmosfere koja je zaslugom mnogih bitno drugačija od one na koju smo bili naviknuti.

Producent diska Vanja Lisjak je rekao da je uložen veliki napor u cijeli projekat , a da je za njega veliko iskustvo bilo to što je po prvi put radio produkciju glasa.

"Ovaj disk je nešto što u najboljem svjetlu pokazuje ono što Crna Gora ima na umjetničkom planu. Produkcija glasa je veoma osjetljiva a ja sam imao sam sreću da radim sa umjetnicuma koji su u potpunosti otvoreni za saradnju”, rekao je Lisjak.

Cjelokupna ideja i inicijativa za nastanak ovog diska je potekla od ovo dvoje mladih umjetnika, a finansijski izdanje diska su omogućili ZAMTES, YU Media Mont i Ministarstvo kulture Crne Gore.

Bonus video: