Odloženo suđenje Cemoviću i Peciću za šverc droge iz Venecuele

Radomir Ivanović je kazao da suđenje nije moglo biti zbog njega odloženo
212 pregleda 0 komentar(a)
Vuksan Cemović, Foto: Arhiva Vijesti
Vuksan Cemović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 13.12.2011. 15:14h

Suđenje Vuksanu M. Cemoviću iz Berana i Momčilu D. Peciću iz Beograda, optuženi za šverc najmanje 58,8 kilograma kokaina iz Južne Amerike, odloženo je zbog odsustva člana vijeća sudije Radomira Ivanovića, koji, kako saznajemo, nalazi se na seminaru.

Cemović, koji se brani sa slobode, odazvao se pozivu za suđenje, dok se Peciću sudi u odsustvu, jer je nedostupan pravosudnim organima Crne Gore.

Predsjednik vijeća sudija Dragiša Rakočević glavni pretres odložio je za 26. decembar. Ranijom presudom Višeg suda u Podgorici, Cemović i Pecić su osuđeni na po sedam i po godina zatvora, ali je Apelacioni sud Crne Gore ukinuo odluku i predmet vratio na ponovno suđenje.

Nakon što je tekst o odlaganju suđenja objavljena na portalu "Vijesti", sudija Radomir Ivanović je u telefonskom razgovoru potvrdio novinaru da se nalazi na seminaru u Budvi.

On je kazao da suđenje nije moglo biti zbog njega odloženo, zato što je krajem decembra 2004. godine vodio istragu i saslušavao tada osumnjičenog Cemovića, te da ne može biti član vijeća iz procesnih razloga.

Prema optužnici, Vuksan Cemović i Momčilo Pecić su švercovali 202 kilograma kokaina, od čega je aktivnog opojnog principa bilo 58,8 kilograma. Oni su u tokom 2004. pa do 20. decembra 2004. godine na području Crne Gore, Srbije i inostranstva, organizovali šverc droge.

Okrivljeni Cemović je u svojstvu odgovornog lica vlasnika preduzeća “Montplus company” a okrivljeni Pecić, kao vlasnika preduzeća “Card Trade” Beograd, prekoračenjem granica svog ovlašćenja. Oni su na ime svojih preduzeća neovlašćeno radi prodaje kupili i prenosili kokain.

Cemović je preko svog preduzeća “Montplus company”, iz Venecuelske luke La Guaira, preko Italijanske luke Gioia Tauro, pomorskim transportom u luku Bar, organizovali prevoz 62 kolete sa asfaltnom pokrivkom. Ovaj tovar je bio smješten u dva kontejnera u kojem se nalazilo 202 kilograma kokaina, od čega je aktivnog opojnog principa u 60 koleta bilo 58,8 kilograma, a u 2 kolete najmanje 213,51 grama.

Dana 13. oktobra 2004. godine u italijanskoj luci Gioia Tauro prilikom kontrole od strane Italijanske policije po naredbi Republičkog tužilaštva pri sudu u Palmi, od pronađenih 62 kolete prosječne težine od po 25 kilograma sa po 21 sloj asfaltnih pokrivki po jednoj koleti, u kojima je bio sakriven kokain, zaplijenjeno je 60 koleta u kojima se nalazilo 190 kilograma kokaina od čega je 58,8 kg aktivnog opojnog principa, što je utvrđeno nalazom italijanskih vještaka hemijske struke Regie Calabrija.

Dvije kolete u kojima se nalazilo 12 kilograma kokaina od čega najmanje 213,51 grama aktivnog opojnog principa sa oznakom “Z/O” “kontrolisana isporuka” upućene su dalje u Luku Bar, gdje je Cemović u dogovoru sa Pecićem izvršio preusmjeravanje kontejnera sa robom iz luke Bar, sa primaoca “Montplus Company” na novog primaoca “Card Trade” Beograd, čiji je vlasnik Pecić Momčilo.

Nakon čega su organizovali kopneni prevoz transportovan 14. decembra 2004. iz luke Bar preko teritorije Crne Gore, u Srbiju u Beogradu. Sa tog mjesta Pecić je organizovao transport do Novog Sada u naselju Veternik, ali je otkriven prilikom istovara i smještaja robe u magacin 20. decembra 2004. godine.

Bonus video: