Anti-bejbi pilule treba oprezno koristiti

Neka istraživanja su pokazala da je problem u sastojku pod nazivom drospirenon, za koji se pokazalo da nosi veći rizik od stvaranja ugrušaka nego drugi oblik progestina, pod imenom levonorgestrel.
110 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.12.2011. 11:17h

Mišljenja o kontraceptivnim pilulama su podijeljena. Jedni kažu da ih žene mogu uzimati bez ikakvog rizika po zdravlje, drugi ih nikako ne preporučuju. Nova istraživanja su pokazala da anti-bebi pilule ipak treba konzumirati oprezno.

Panel eksperata, koji daju savjetodavno mišljenje američkoj Upravi za hranu i ljekove (FDA), preporučio je da ljekovi za kontracepciju, kao što je "jaz" kompanije "Bajer", budu na tržištu SAD praćeni izrazitijim upozorenjem na rizik od stvaranja krvnih ugrušaka.

Naime, 21 od ukupno 26 učesnika panela smatra da dosadašnje upozorenje na taj rizik nije bilo dovoljno snažno. FDA ne mora da slijedi preporuku panela, ali obično to čini.

Neka istraživanja su pokazala da je problem u sastojku pod nazivom drospirenon, za koji se pokazalo da nosi veći rizik od stvaranja ugrušaka nego drugi oblik progestina, pod imenom levonorgestrel.

Među kontraceptivna sredstva koja sadrže drospirenon spadaju i "jasmin", "bejaz", "lorina", "ocela", "zara" itd. Mnoga od njih se reklamiraju kao pomoć u ublažavanju predmenstrualnih simptoma, uz tvrdnje da smanjuju izbijanje akni i manje podstiču gojenje od konkurentnih kontraceptiva.

Međutim, dva ovogodišnja istraživanja su pokazala da kontraceptivna sredstva kao što su "jaz" ili "jasmin" i do tri puta povećavaju rizik od stvaranja ugrušaka u poređenju s kontraceptivnim sredstvima ranije generacije.

Evropska medicinska agencija (EMA) je maja ove godine upozorila da kontraceptivne pilule navedenog tipa, nose povećan rizik od venske tromboembolije i da to treba naznačiti na uputstvu.

Ali, s obzirom na to da su u pitanju ipak dosta rijetki slučajevi, EMA nije išla dalje i preporučila ženama da se odreknu kontraceptivnih pilula novije generacije.

"Jaz" je, inače, drugi najbolje prodavani proizvod njemačke kompanije "Bajer". Vrijednost globalne prodaje tog kontraceptivnog sredstva dostiže 1,56 milijardi dolara.

Bonus video: