Sudija naredio psihijatrijsko posmatranje Spasoja Đekića

U optužnici se navodi da je Đekić u periodu od 14. do 23. marta u Ulici Buda Tomovića u Ulcinju, s umišljajem ubio svoju suprugu Valentinu
82 pregleda 0 komentar(a)
vIŠI SUD, Foto: Boris Pejović
vIŠI SUD, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.12.2011. 16:20h

Iako je na prethodnom glavnom pretresu održanom početkom oktobra, kazao da će se braniti ćutanjem, Spasoje Đ. Đekić (71) iz Ulcinja, optužen za ubistvo supruge Valentine, promijenio je stav i odlučio da progovori.

Njegov branilac advokatica Svetlana Razić kazala je na početku suđenja u Višem sudu u Podgorici, predsjednici vijeća sudiji Ani Vuković, da se dogovorila sa okrivljenim da iznese odbranu. Veoma lošeg zdravlja, Đekić je ne ustajući sa stolice, rekao da će ispričati ono čega se sjeća.

"Prošli put nijesam bio spreman, pa zato nijesam iznosio odbranu", naveo je Đekić.

On je zatim u dvije izgovorene rečenice naveo različite podatke koje nisu bili ni jezički smislene, a ni logično povezane. Sudija je zatim prekinula glavni pretres i odredila psihijatrijsko posmatranje okrivljenog koje će biti povjereno komisiji ljekara vještaka u sastavu prof. dr Stanko Milić, neuropsihijatar, dr Željko Golubović, psihijatar i Branka Stepanović - Ilić, psiholog.

"Tog 22. marta radio sam na poslu do 17 časova, a kod nje u stan sam navratio, mislim oko 23 sata, a ne oko 15 sati, ispravljam se, bolestan sam, zato dajem odgovore čas ovako čas onako"

"Išao sam svakodnevno kod Valentine. Toga dana 22. marta bio sam na poslu u komunalnoj policiji i pošao sam kod nje oko 15 časova. Ušao sam kod nje u stan, i nakon što sam napravio dva koraka, vidio sam da leži na patosu, mrtva. Otišao sam, a moja je greška što odmah nisam pozvao policiju. To je u najkraćem", rekao je Đekić.

Nakon što je sudija pročitala izjavu okrivljenog koju je dao policijskim inspektorima u kojoj je naveo da je udario nogom obuvenom u cipelu, Đekić je rekao da to nije istina.

"Nije istina da sam je udarao i nije bila pijana. Volio sam je kao sestru", kazao je okrivljeni. Sudija Vuković je podsjetila optuženog da mu je ona bila supruga, a ne sestra.

"Ne znam šta se desilo. Ne mogu da se sjetim šta sam pričao u policiji. Bilo je ljudi koji su je i mrzjeli. Tog 22. marta radio sam na poslu do 17 časova, a kod nje u stan sam navratio, mislim oko 23 sata, a ne oko 15 sati, ispravljam se. Bolestan sam, zato dajem odgovore čas ovako čas onako", naveo je optuženi.

Povrede dovele do smrti

Kako tužilac navodi u optužnici, Spasoje Đekić je u periodu od 14. do 23. marta 2011. godine, do 7 časova, u Ulici Buda Tomovića u Ulcinju, s umišljajem ubio svoju suprugu Valentinu.

On je prethodno više dana zlostavljao i vršio nasilje nad njom. Đekić je svakodnevno dolazio u njen iznajmljeni stan, te koristio priliku što je bila sama i bez pomoći bliske osobe, te iako je znao da je bio narušenog zdravlja, u kontinuitetu primjenjivao silu prema njoj.

Okrivljeni je potom povrijeđenu ostavljao samu bez pomoći, nanoseći joj fizičke i psihičke patnje. U periodu od 14. do 23. marta, u tri vremenska intervala, najmanje 14 puta je udarao različitim oruđima po glavi i tijelu, nanoseći joj teške povrede i više krvnih podliva u predjelu čela, nosa, kapka oba oka, lijeve jagodice, podlaktice, nadlaktice, pupka, lijeve i desne butine.

Sve ove povrede su dovele do smrti, a oštećena se nalazila u stanju traumatološkog šoka, navodi se u optužnici. Suđenje se nastavlja 13. februara.

Bonus video: