Gradsko pozorište: Šezdeseti rođendan bez matične scene

Gradsko pozorište ima 36 zaposlenih, od čega je 15 glumaca, a funkcioniše kroz tri sektora - umjetnički, tehnički i opšti
127 pregleda 0 komentar(a)
KIC Budo Tomović, Foto: Arhiva Vijesti
KIC Budo Tomović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 12.12.2011. 10:46h

Gradsko pozorište ove godine obilježava 60 godina rada. Nakon 60 godina, ovo pozorište i dalje nema sopstvenu scenu. Direktorka Gradskog pozorišta, glumica Dubravka Drakić je “Vijestima” kazala da će jubilej biti skromno obilježen, te da mnogi problemi iz prošlosti ostaju do daljeg.

Gradsko pozorište ima status povlašćenog podstanara KIC-a, a za produkciju novac dobija isključivo iz opštinskog budžeta, te se za ostalo sami snalaze.

TRI premijere u godini jubileja

"Mi u Gradskom pozorištu nijesmo mislili da pravimo neku posebnu proslavu, povodom jubileja 60 godina od postojanja. Ne planiramo budžet po sezonama nego na godišnjem nivou, zato što je u odnosu na ostale institucije u gradu to naše pravilo.

Dakle, ne promišljamo pozorišnu sezonu nego godinu rada. U tom smislu smo pripreme za 2011. počeli 2010, kada je kriza bila u najavi. Glavni grad nas je podržao, pa smo uspjeli da u godini jubileja imamo tri premijere", rekla je Drakić.

"U februaru smo imali premijeru predstave 'Mogli', u režiji Bonja Lungova sa kojim odavno imamo dobru saradnju"

Gradsko pozorište funkcioniše na tri scene: lutkarsku, dramsku za djecu i večernju scenu.

"Da smo od bilo koje od ovih scena odustali, to bi značilo da za narednu godinu prebacujemo premijeru. U tom smislu smo gledali da to budu dobri naslovi, a sa druge strane da uključimo i neke druge ljude, one koji su u retrospektivi uticali na poseban način izgrađivanja ovog pozorišta.

U februaru smo imali premijeru predstave 'Mogli', u režiji Bonja Lungova sa kojim odavno imamo dobru saradnju, čime smo počeli da obilježavamo godinu jubileja. S obzirom na to da smo jedino profesionalno pozorište u Crnoj Gori koje ima scenu za djecu, moramo da vodimo računa da lutkarska scena bude na nivou koji podrazumijeva profesionalizam.

Premijera je bila u Velikoj sali KIC-a 'Budo Tomović', ali htjela bih da naglasim da kada radimo premijere na toj sceni, moramo da planiramo pola godine unaprijed, što je u produkcionom smislu dosta komplikovano.

"Treća premijera će biti 16. decembra, a radi se o komadu 'Lukrecija iliti Ždero', u režiji Jagoša Markovića"

Nakon 'Moglija' imali smo premijeru 'Ulcinjskog gusara', koju je radio Milan Karadžić, poznat po našim kultnim predstavama poput 'Novele od ljubavi', 'Zauvijek tvoj', 'Ženidba kralja Vukašina'...

Pripremamo veliku monografiju koja ovih dana treba da izađe iz štampe, a prvi put će kompletan istorijat naše kuće biti sublimiran u jednoj knjizi. Ona će sabrati našu produkciju od 1951. do 2011. godine, sa 240 premijera…

Treća premijera će biti 16. decembra, a radi se o komadu 'Lukrecija iliti Ždero', u režiji Jagoša Markovića. Za ovu premijeru sredstva nismo imali u našem budžetu nego nam ih je obezbijedio Glavni grad”, rekla je Drakić.

Planiraju, ali zavise od drugih

Ovakav način pripremanja predstava, planiranje od šest mjeseci unaprijed, nameće pitanje-problem - (ne)postojanje sopstvene scene.

"U KIC-u 'Budo Tomović' imamo status povlašćenog podstanara. Agencija za izgradnju je raspisala tender koji je u toku, i nakon toga treba da se odabere projekat. Ali, odabir projekta je tek jedan korak.

"Mislim da je priča o potrebi scene za Gradsko pozorište toliko puta ispričana priča, da od same priče više nema napretka"

Kada se odabere projekat, ide se dalje u realizaciju. Po mom ličnom mišljenju, mislim da nije bilo nepovoljnijeg trenutka za tako krupan korak, pogotovo kada su finansije u pitanju. U toku je opšta kriza, i ne samo u pozorištu, a nama je budžet za sljedeću godinu mnogo manji u odnosu na ranije”, kazala je Drakić.

Gradsko pozorište je za 2012. godinu dobilo oko 550.000 eura, od čega je budžetom oko 100.000 namijenjeno za produkciju. Gradsko pozorište ima 36 zaposlenih, od čega je 15 glumaca, a funkcioniše kroz tri sektora - umjetnički, tehnički i opšti.

Pozorište ima 19 predstava na repertoaru, a tokom ove godine su odigrali 130 predstava, van Podgorice odigrali 40, a sa 18 su obišli “gotovo sve gradove iz programa Razvoja kulture na sjeveru”.

"Mislim da je priča o potrebi scene za Gradsko pozorište toliko puta ispričana priča, da od same priče više nema napretka. Ovo jeste najgori trenutak za izgradnju zgrade, ali je značajno reći da bismo voljeli da imamo više prostora za marketing, više sredstava za sve ono što se tiče modernog funkcionisanja pozorišta, ali je to sada neizvodljivo.

Direktorica Gradskog pozorišta za sljedeću godinu planira da više rade u DODEST-u, a najavila je i dvije premijere

Mi otvaramo prostor za široku saradnju. Nama je u 'Ulcinjskom gusaru' sedmoro glumaca igralo sa FDU, u predstavi koju radimo sa Jagošem Markovićem je 26 izvođača, od kojih je 10 studenata sa FDU, i nekoliko njih koji su plesači.

Otvaramo prostor za mlade ljude, i mislim da mi moramo biti pozorište koje će biti mjesto nakon kojeg će se mladi ljudi opredjeljivati za dalji rad", rekla je Drakić.

DODEST prioritet u 2012.

Direktorica Gradskog pozorišta za sljedeću godinu planira da više rade u DODEST-u, a najavila je i dvije premijere.

Gradsko pozorište je u potpunosti na budžetu Grada

"Do sada smo imali više dešavanja na Velikoj sceni, a sada nam je DODEST prioritet i u finansijskom i programskom smislu. Planiramo dvije premijere, a upravo radimo na tome da dobijemo partnere sezone, kao što smo imali do sada Telekom, te da se prijavimo na sve konkurse i izvučemo što više novca od prijatelja pozorišta.

Generalno, ne postoji svijest o društvenoj odgovornosti. Mogli bismo zahvaljujući donacijama neke kompanije da imamo još jednu premijeru... Često treću premijeru radimo u koprodukciji, pa se nadamo nekoj saradnji", rekla je ona.

Gradsko pozorište je u potpunosti na budžetu Grada, iako je ono jedino tog tipa, sa predstavama za djecu i mlade na državnom nivou.

“Mi se prijavljujemo na konkurse ministarstva, nemamo drugih sredstava, te smo u potpunosti oslonjeni na lokalnu upravu”, rekla je Drakić.

Razmišljamo šta se očekuje od nas

U Gradskom pozorištu repertoar za svaku narednu sezonu planiraju tako da razmatraju šta im fali, kakve su to predstave koje interesuju publiku, i za koji uzrast.

"Trenutno nemamo umjetničkog direktora, nemamo dramaturga, i nemamo operativni sektor"

"Kada razmišljamo o onome što je naš plan za sljedeću godinu, dosta osluškujemo i tražimo, što je to što se očekuje od nas. Imali smo predstavu u DODEST-u 'Dobri Zloćko', u režiji Petra Pejakovića, koja je bila veoma dobro posjećena, što nam je, recimo, znak da nešto slično moramo da ponovimo.

Dalje, razmišljamo o reditelju i dramskom tekstu iz vizure onoga što trenutno nemamo na repertoaru. Osim toga, predstava poput 'Instant seksualno obrazovanje' je namijenjena mladoj, tinejdžerskoj populaciji, te je i to faktor, i uzrast, o kojem moramo da mislimo.

Trenutno nemamo umjetničkog direktora, nemamo dramaturga, i nemamo operativni sektor, zato što se i sa ovako malo sredstava maksimalno trudimo da funkcionišemo kao pozorište", kazala je Dubravka Drakić.

Bonus video: