Radovi Milete Prodanovića u Perjaničkom domu

Prodanović je jedan od onih koji je obilježio ono što danas kolokvijalno zovemo 'umjetnost osamdesetih'.
121 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.12.2011. 15:56h

Mileta Prodanović, poznati srpski pisac i slikar, predstavio se preksinoć pred podgoričkom likovnom publikom izložbom fotografija iz ciklusa „Iza stakla“ u Perjaničkom domu na Kruševcu.

„Mileta Prodanović je slikar koji je aktivan na srbijanskoj i inostranoj sceni posljednjih trideset godina. Mileta je jedan od najistaknutijih likovnih umjetnika – postmodernista ex-jugoslovenske scene, koji je sa svojim radom počeo 1981. godine.

On je jedan od onih koji je obilježio ono što danas kolokvijalno zovemo 'umjetnost osamdesetih'. U umjetnički generacijskom smislu Mileta se školovao u isto vrijem kao i ovdašnji čuveni umjetnici kao što su Pejović, Karadžić...

"Najviše sam se koncentrisao na rad kontroverznog britanskog umjetnika Demijana Hirsta"

On je prošao različite etape, kako tehnički, tako i medijski i jezički: od instalacija u duhu postkonceptualne scene, preko slikarstva, do radova koji su srodni ovim predstavljenim u Pogorici, a koji su rađeni u izvanslikarskom mediju“, kazala je, otvarajući izložbu prof. dr Lidija Merenik, inače autorka monografije o Mileti Prodanoviću, koja je predstavljena u Perajničkom domu.

Izložba kao cjelina

O fotografijama iz ciklusa „Iza stakla“, autor kaže da se mogu grupisati u nekoliko potciklusa, a svi oni nose sa sobom različita tumačenja posmatranja.

„Radovi na ovoj izložbi su bočna skupina onoga što ja radim. Poznavao sam prostor Perjaničkog doma i mislio sam da fotografije iz ciklusa 'Iza stakla' u njemu mogu dobro da stoje. Meni je izuzetno važno kako izložba kao cjelina djeluje...

Izložene fotogarfije mogu se grupisati u nekoliko potciklusa, a jedan od njih čine prizori ljudi koji posmatraju djela moderne umjetnosti. Najviše sam se koncentrisao na rad kontroverznog britanskog umjetnika Demijana Hirsta.

U tom muzejskom prostoru, gdje je smješten rad, nalazi se jedna vrsta osmatračnice odakle sam fotografisao zbunjene posmatrače koji gledaju djelo moderne umjetnosti. To je taj pogled na posmatrače umjetnosti“, kazao je Prodanović.

Prodanović posmatra

„Publika koja posmatra umjetnost, posmatra posmatranje. Umjetnost ima potrebu da posmatra, a publika ima potrebu da posmatra posmatranje... Tako u fotografijama Prodanovićevog rada 'Kunstspoting' možete da otkrijete neočekivano dugačak slijed razdvojenih nivoa značenja posmatranja... Prodanović posmatra.

Funkcija fotografije u njegovim novijim radovima svodi se na fotosintezu i dokumentaciju posmatranja“, zapisao je u uvodnom tekstu kataloga, koji prati izložbu, Sreten Ugričić.

Izložba Milete Prodanovića, koju je organizovala Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori, biće otvorena do 18. decembra.

Galerija

Bonus video: