Ubrzaj: "Tilva Roš” za početak

Ovogodišnji festivalski program je koncipiran u tri tematska dijela programa: “ Posttraumatska društva” , “Paradoksi globalizacije” i “Glasovi margina”
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.12.2011. 10:31h

Drugi festival filma o ljudskim pravima “Ubrzaj” otvoren je sinoć u KIC -u “Budo Tomović” projekcijom filma “Tilva Roš” srpskog reditelja Nikole Ležaića.

Tokom šest dana trajanja festivala biće prikazano 16 filmova u KIC-u “Budo Tomović”, Crnogorskom narodnom pozorištu kao i u prostorijama Centra za Građansko obrazovanje. Festival filma o ljudskim pravima „Ubrzaj“ je nastavak istoimenog prošlogodišnjeg pilot projekta čiji je cilj bio ucrtavanje Podgorice na kulturnu mapu regiona koji već dugi niz godina njeguje ovu vrstu festivalskog dešavanja i nastoji upoznati javnost sa recentnom produkcijom angažovanog dokumentarnog filma.

Ovogodišnji festivalski program je koncipiran u tri tematska dijela programa: “ Posttraumatska društva” , “Paradoksi globalizavije” i “Glasovi margina”.

Selektor festivala i direktor “Beldoksa” Mladen Vušurović, je kazao da je program ovogodišnjeg festivala veoma respektabilan i za ozbiljnije festivale a kamoli za tek drugo izdanje ovog festivala.

“ Izbor filmova je sa svih meridijana, to su filmska ostvarenja koja su punila bioskopske sale širom svijeta i učestvovali na velikom broju festivala osvojivši mnoge nagrade” kazao je Vušurović.

Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević je kazala da će osim projekcije filmova na festivalu biti održana dva panela na kojima će akcenata biti stavljen na problematiku i teme kojima se selektovani filmovi na ovom Festivalu bave.

“ Za CGO je ovo jedan novi i kreativniji vid komuniciranja onih tema sa kojima se mi dugo i posvećeno bavimo, jedna avantura kojom pokušavamo doprinijeti boljem obrazovanju ali i ohrabrivanju građana da sami preduzmu akcije što je jako potrebno ovom društvu. Naše uvjerenje je da film kao medij, posebno dokumentarni ali i igrani, zapravo nudi jedan novi komunikacioni kanal koji može doprijeti do šire publike.

Ovi filmovi treba da nas podsjete da su svi oblici dominacije i nasilja međusobno strukturno povezani, da je njihova hijerarhija besmislena i da svaka promjena podrazumijeva radikalnu rekonceptualizaciju postojećeg. Priče koje nude ovi filmovi su dio naše stvarnosti i nadam se da će u bliskoj budućnosti biti mogućnosti da se ovakvi filmovi stvaraju u crnogorskoj produkciji, a CGO će svakako ohrabrivati i podržavati takve inicijative” kazala je Uljarević.

Festival organizuje CGO, u saradnji sa KIC “Budo Tomović”, Crnogorskim narodnim pozorištem, RTCG i Međunarodnim festivalom dokumentarnog filma “Beldocs”, uz podršku Hajnrih Bel fondacije i Vlade Crne Gore. Ulaz za sve projekcije je besplatan.

Bonus video: