Filozofija se vraća u modu

Dva nova časopisa o filozofiji podupiru tezu po kojoj filozofija trenutno doživljava renesansu.
157 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.12.2011. 19:23h

Već i sama naslovna stranica daje povoda za razmišljanje: dvije tanke gole dječje noge u prevelikim i glomaznim muškim cipelama. Ispod toga stoji naslov: "Zašto imamo djecu?". Časopis "Philosophie Magazin" ("Filozofski časopis") je samo jedan od nekoliko novih časopisa na njemačkom tržištu koji pokušavaju da zadovolje novu glad publike za filozofskim temama.

"Radi se o časopisu koji koristi javnost kako bi otvoreno postavio pitanja i u javnosti na njih dao odgovore", kaže glavni urednik "Philosophie Magazina" Volfram Eilenberger.

Filozofija za sve. To je cilj i jednog drugog časopisa koji se ovih dana pojavio na njemačkim kioscima znakovitog naziva "Hohe Luft" ( po pojašnjenju izdavača simbol za "pogled sa uzišenog mjesta" sa ciljem da se lakše sagleda problematika).

Glad za filozofskim pitanjima

Zbog čega dvije izdavačke kuće u isto vrijeme smatraju da među Njemcima trenutno vlada velika potreba za rasvjetljavanjem dubokih filozofskih pitanja?

Prof. Mihael Kvante, direktor Njemačkog društva za filozofiju smatra da je pojačano zanimanje građana za filozofska pitanja logična posljedica razvoja u društvu.

"S jedne strane klasična orijentacijska uporišta kao što je to npr. religija, polako gube na uticaju. Ljudi stoga odgovore na pitanja pokušavaju da nađu na drugom mjestu. S druge strane imamo globalizacijske procese koji, pored pojačanog razvoja tehnologije i preobražaja socijalnih sistema, život čine kompleksnijim", kaže Kvante. Novi časopisi serviraju odgovore ukrašene glamuroznim fotografijama. I to je očitgledno formula koja garantuje uspjeh.

Izlazak filozofije iz svojih akademskih krugova i obraćanje širokoj publici nije nova pojava.

"Ako bacite pogled na 19. vijek ili francuske intelektualce 20. vijeka vidjećete da je i prije bilo filozofa koji su o važnim filozofskim pitanjima raspravljali izvan akademskog kruga", primjećuje Kvante.

Novi trend je započeo još 1991. kad je norveški autor Jostein Gaarder svojim romanom "Sofijin svijet" laicima pokušao da objasni istoriju filozofije.

Kasnij, 2007. njemački filozof Richard David Precht svojim djelom "Ko sam ja" je izazvao pravu malu senzaciju. Ovo naučno popularno štivo se od izlaska neprekidno nalazi na listi najbolje prodavanih knjiga njemačkog govornog područja, a njegov autor je postao jedan od medijski najistaknutijih intelektualaca u Njemačkoj.

Francuzi potkovani u filozofiji

"Filozofija za sve" nije njemački trend. U susjednoj francuskoj "Philosophie Magazin" izlazi već pet godina.

"U Francuskoj je filozofija u cijeloj zemlji u gimnazijama obavezan predmet a ne samo regionalno kao u Njemačkoj", primjećuje prof. Klaudia Bikman (Claudia Bickmann) iz Društva za interkulturalnu filozofiju.

"Za razliku od Njemačke, u Francuskoj dobar dio stanovništva ima solidno filozofsko osnovno znanje. Interesovanje za filozofiju raste i u Kini. Istovremeno je u zemljama anglosaksonskog govornog područja filozofija prije svega visokoškolska disciplina", zaključuje Bikman.

Novi mediji potencijalnim filozofima daju prostora za izražavanje vlastitih filozofskih dometa. Na Facebook-stranici "Časopisa za filozofiju" svako može da komentariše aktuelna filozofska pitanja.

Na pritužbe pojedinaca iz struke da bi time filozofija kao nauka mogla da izgubi na dubini, prof. Kvandt odgovara optimizmom. "Filozofiji se može prići i popularno i uprkos tome ostati na naučnom nivou."

Bonus video: