"Prave Beograđanke" na zimskoj sceni Ljetopisa

SImović je ukazala da ovaj autor, o čijem kvalitetu svjedoče i brojne nagrade, plijeni svojom prijemčivošču koja ne isključuje kvalitet
111 pregleda 0 komentar(a)
Igor Marojević, Maja Simović, Foto: Radomir Petrić
Igor Marojević, Maja Simović, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 04.05.2018. 15:27h

U sklopu zimske scene Barskog ljetopisa, u Dvorcu kralja Nikole promovisane su “Prave Beograđanke”, novi roman Igora Marojevića, poznatog beogradskog književnika ponikkog u Baru.

U izdanju „Lagune“, djelo je već bestseler, a prema riječima moderatorke prof. mr Maje Simović, to je autentičan roman čiji je novi valer “hiperrealizam urbane kulture i mitologije” i koji potvrđuje zašto je Marojević jedan od najistaknutijih autora savremene srpske književne scene.

"Čovjek treba da radi kako mu dođe, ako želi negativan roman -neka ga napiše. Nisam imao velike publike sve do prethodne knjige “Priča o Beograđankama” koja je bila popularna i tu sam došao u nezavidno okruženje, gdje sam morao slušati prohtjeve publike. Nova knjiga je priča o Beograđankama, ali, iz muškog ugla i nije baš najpohvalnija. Ne želim da lažem publiku, ne forsiram hepiend, srce mi je na mjestu. Pisao sam iz stomaka, kako ranije nisam i to mi je bila greška", rekao je o djelu Marojević.

SImović je ukazala da ovaj autor, o čijem kvalitetu svjedoče i brojne nagrade, plijeni svojom prijemčivošču koja ne isključuje kvalitet, adekvatnom vezom sa sadašnjicom i ovdašnjošću čitaoca, te preispitivanjem minulih i aktuelnih sistema vrijednosti. Ona je napomenula da nova knjiga govori o “Beogradu kakav je nekada bio, o fatalnim ženama XXI vijeka, o pravim Beograđankama i onima koje to nisu”, te da je kao i prethodna zbirka priča „Beograđanke“ dio petoknjižja, ali, “nije nastavak te zbirke”.

"Takva je književna kritika, sad čita površno. Ja nisam imao te konotacije, ali, ako se suočim sa njima, mogu da odgovorim, a mjesto žena u savremenom Beogradu daje jedan od.mogućih odgovora. Da li su Beograđanke dame sa splavova ili one u depresiji jer su im frajeri impotentni ili stradali u ratovima? Ovo sam morao ovako da napišem, suviše sam dugo na sceni, da li su ovo prave Beograđanke danas, to će ozbiljno pitanje odrediti publika. Ne vjerujte kritici jer je ona “interesno zainteresovana” za djelo, a publika ulazi u knjigu, a ne mora", dodao je Marojević.

Simović je navela da je Marojevićev stvaralački postupak Filip David jednom odredio kao postmodernistički, “ali sa zaokretom ka onom što sam autor inovativno naziva digitalnim realizmom i u tom maniru stvarao je i neka od prethodnih djela”.

"Autor svoja djela gradi tako da različitim čitaocima nude različite odgovore, one za kojima svako pojedinačno traga. Igor Marojević, afirmišući neku vrstu poetičkog pluralizma, vjeruje da je čitaočevo tumačenje ravnopravno njegovom i da o značenjima teksta odlučuje koliko i on", rekla je Simović.

BOX:

Neki kažu, teško je nositi krst pisca, ja kažem- pa ko vas je tjerao na to? Ko hoće da bude pisac, neka bude spreman da bude izopšten. Pitam mlade- moraš li da pišeš, ako ne, bavi se politikom ili kriminalom. Ja sada spremam debi album koji se krčka 30 godina u meni, i ako mi ne krene pisanje, biću muzičar, a ako mi ne krene muzika, biću pisac-poručio je Marojević.

R.P.

Bonus video: