Mandić i Knežević: Skot nije htio da učestvuje u primitivnoj režiji Đukanovićevog režima

"I u ovom slučaju se pokazala potpuna sličnost sa "Bombaškom aferom" iz 1907. godine, kada je austrougarsko sudstvo oslobodilo u Kotoru sve optužene od strane crnogorskog režima, a koji su bili uhapšeni na teritoriji te države"
109 pregleda 3 komentar(a)
Andrija Mandić, Milan Knežević, Foto: Boris Pejović
Andrija Mandić, Milan Knežević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.05.2018. 13:54h

Bivši operativac CIA Brajan Skot je odbijanjem da svjedoči u montiranom procesu u potpunosti razorio ionako tragikomičnu optužnicu i ponizio crnogorske organizatore najsramnije sudsko-tužilačke namještaljke na ovim prostorima, saopštili su danas članovi predsjedništva Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević.

Skot je juče odbio da svjedoči na suđenju optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora.

"Brajan Skot nije htio da učestvuje u ovoj primitivnoj režiji Đukanovićevog režima, i očigledno je da se radi o operativcu koji zna za granice u kojima se može igrati bijedna predstava za koju svi znaju da je namještena. I u ovom slučaju se pokazala potpuna sličnost sa "Bombaškom aferom" iz 1907. godine, kada je austrougarsko sudstvo oslobodilo u Kotoru sve optužene od strane crnogorskog režima, a koji su bili uhapšeni na teritoriji te države. Istovremeno je cetinjski sud njihove drugove osuđivao na smrt i vječite robije. Iako je bilo očigledno da iza te afere stoje austrougarski agenti provokatori Nastić i Rajković, njihovo pravosuđe i bezbjednosne službe nisu željele da pređu granicu kojom bi u montažu mogle uvući i unutrašnji pravni saobraćaj. To su i ključne razlike između jedne ozbiljne države koja je sposobna da svoje pravosuđe zaštiti od laži, i onih drugih, neozbiljnih, koje su, u konačnom, propadale zbog toga što su u cilju odbrane autokratije posegle za lažima, torturom, podmetanjima, sitnom pizmom, špijunima, SAJ-om ili "toljagašima", navodi se u saopštenju Mandića i Kneževića.

U saopštenju se dodaje da je svakom dobronamjernom posmatraču jasno da je istrajavanje na nastavku ovakvog procesa samo silovanje i maltretiranje ukupne javnosti.

"To znači samo nanošenje dodatnog bola i patnje nevino optuženim i dodatne troškove za iscrpljeni budžet Crne Gore iz koga treba da se naplati ovaj pravosudni fijasko i teški ljudski i moralni promašaj. Pravi je trenutak da se ova farsa prekine, i da pred javnošću iznesu odbranu oni sramni likovi koji su naredili otvoreno šikaniranje i maltretiranje nevinih ljudi, njihovo držanje u pritvoru, oduzimanje pasoša i nanošenje političke štete DF-u. Ono što nas kao ljude boli, tokom svih ovih mjeseci terora nad DF-om, je činjenica da u trenutku dok pravosuđe, kojim diktira Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, pokušava da veže ruke DF-u, neki od kojih smo se najmanje nadali koriste tu situaciju kako bi nas mučki udarili i tako stekli političku korist. Na taj način su pokazali nezapamćeno odsustvo opozicione solidarnosti, i postali saveznici Mila Đukanovića, Milivoja Katnića, Borisa Savića i sličnih koji već godinama progone DF, njegove članove i simpatizere", istakli su Mandić i Knežević.

Oni su poručili i da DF odlično pamti ponašanje svih političkih subjekata u odnosu na torturu kojoj je izložen DF.

"Znali smo da se odbranimo i uzvratimo udarce, i nećemo posustati, niti se predati, sigurni u konačnu pobjedu ideja za koje se nepokolebljivo borimo", zaključuje se u saopštenju Mandića i Kneževića.

Bonus video: