Psihoterapija može, ali da se ne zna

"U Crnoj Gori još postoje određene rezerve, da ne kažem tabui i na sami pomen angažovanja psihologa ili psihoterapeuta", kaže Veselin Piletić, direktor Centra za psihološku pripremu
975 pregleda 0 komentar(a)
Veselin Piletić, Foto: Zoran Đurić
Veselin Piletić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 09.12.2011. 08:58h

„Takvi su Balkanci. Padne im koncentracija i naprave grešku. Na nama je samo da je iskoristimo”, govorio je u osvit istorijskog baraža kapiten fudbalske reprezentacije Češke Tomaš Rosicki.

Tako je i bilo. A neminovno će se dešavati i ubuduće, smatraju u Centru za psihološku pripremu sportista Crne Gore.

"U svakom organizovanom svjetskom klubu u svijetu rade trener, ljekar, fizioterapeut i psihoterapeut. Mi ne pripadamo tom svijetu, pošto kod nas, ne samo klubovi, nego i nacionalni sportski savezi, nemaju u stalnom radnom odnosu psihologa ili psihoterapeuta. Bez naučnog rada i pristupa u psihološkoj pripremi sportiste neminovan je pad koncentarcije, a o motivaciji da i ne govorimo. Zato je i kontinuitet u osvajanju medalja na velikim takmičenjima rijetkost u crnogorskom sportu, pojedinačnom i ekipnom", kazao je za „Vijesti” Veselin Piletić, direktor Centra za psihološku pripremu (CPP).

Kao prva nevladina organizacija u ovoj oblasti CPP je s radom počeo prije pet mjeseci. Prije toga gotovo da i nije bilo moguće krenuti s radom.

"U Crnoj Gori još postoje određene rezerve, da ne kažem tabui i na sami pomen angažovanja psihologa ili psihoterapeuta. I ne samo ovdje, nego i u okruženju. Zato je nemjerljiv doprinos otvaranju sportista, klubova i saveza za uključenje i ovog segmenta pripreme dalo obraćanje najboljeg tenisera svijeta Novaka Đokovića, koji je nedvosmisleno poručio da u njegovom timu radi i psihoterapeut. Zato je sada sve drugačije, ljudi shvataju neophodnost psihološke pripreme u hvatanju koraka s modernim svijetom.

Ali postoji doza rezerve: „Rado bih da mi dijete u sklopu priprema prolazi i psihološku, samo ne bih voljela da se to zna”, nerijetko mi kažu roditelji djece koja planiraju sportske karijere. No, to ne treba nimalo da čudi, ako se zna da niko u crnogorskim sportskim institucijama nije našao za shodno da makar jednu riječ u tek donesenom Zakonu o sportu posveti ovoj temi. Psiholog i psihoterapeut prema njemu nijesu stručna lica u sportu. Takav propust, nedostatak vizije, ili nepoznavanje oblasti u kojima se radi je zaprepašćujuć", rekao je Piletić.

Kakvi su planovi Centra?

"Cilj je da se što više sportista i nacionalnih saveza upozna s potrebom psihološke pripreme. Da se ona u skladu sa svjetskim standardima uključi u trenažni proces. Psihološka priprema se sastoji iz tri segmenta. Razgovor sa stručnjakom je prvi, potom rad u sali na vježbama koncentracije i rad sa stručnjakom na dan takmičenja. U suštini ova priprema predstavlja kontrolu unutrašnje energije, poboljšanje koncentracije..., izgradnju pobjedničkog duha u krajnjem. A Centar kao pionirska organizacija u ovoj oblasti mora dosta da uradi na edukaciji, obrazovanju sportista. Cilj bavljenja sportom nijesu medalje i novac, već formiranje ličnosti. Onda dođu i rezultati i titule, a najbolji primjer su košarkaši Partizana. U tom klubu su to najbolje shvatili.

Planirate li neke aktivnosti?

"S podgoričkim Sekretarijatom za kulturu i sport, uz razumijevanje Rajka Ćupića krajem januara će se održati prvi seminar iz ove oblasti u našoj zemlji, „Psihološka priprema vrhunskih sportista”. Naravno, psiholozi i psihoterapeuti iz CPP-a su kao pioniri u ovoj oblasti i ne možemo se pohvaliti značajnim iskustvom, ali, sa neke tačke se mora i početi. Članovi CPP-a školuju se na postdiplomskom studiju sportske psihologije na Univerzitetu Donja Gorica, a ima ih i koji pohađaju predavanja na Institutu za psihoterapiju na Malti, koji ima ekspozituru u Podgorici. U planu je organizovanje seminara s vrhunskim svjetskim stručnjacima i međunarodna saradnja. Naravno, za sve to je neophodno da u Ministarstvu prosvjete i sporta shvate važnost ovog dijela pripreme i pomognu rad Centra", kaže Piletić.

Od džuda do vaterpola

"Nezavisno od sporta, da li je pojedinačni, borilački ili ekipni sa loptom, segment psihološke pripreme je podjednako važan i sada neizostavan u kontinuitetu postizanja vrhunskih rezultata. Sve više se to shvata i ovdje, pa CPP već sarađuje s džudo klubom „Arso Milić”, karate klubom Budućnost, Tekvondo savezom Crne Gore..., a naši članovi angažovani su i u pripremama brojnih pojedinaca. To je već dalo rezultate, pa su ti sportisti osvajali najsjajnija odličja na međunarodnim takmičenjima.

Za pravi napredak u ovoj oblasti pripreme mora se maksimalno angažovati država, ali i Crnogorski olimpijski komitet, nacionalni savezi i pojedini jaki klubovi. Manje je važno ko je odgovaran za potpuno nepostojanje pomena psihološke pripreme u Zakonu, od toga da u vremenu pred nama odgovorni u sportskim institucijama daju puni doprinos ovom segmentu pripreme, a od naredne godine Crna Gora će imati i prve školovane sportske psihologe", zaključio je Piletić.

Bonus video: