Odloženo suđenje Ivanu Vračaru za ubistvo Frica

Na tom glavnom pretresu biće saslušana komisija ljekara vještaka koji su uradili nalaz i mišljenje o uračunljivosti optuženog
125 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Dudić, ubistvo, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dragan Dudić, ubistvo, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.12.2011. 16:07h

Suđenje Nikšićaninu Ivanu D. Vračaru (32), optužen za ubistvo kotorskog biznismena Dragana Dudića zvanog Fric, sudija Predrag Tabaš odložio je za 9. februar 2012. godine.

Na tom glavnom pretresu u Višem sudu u Podgorici biće saslušana komisija ljekara vještaka koji su uradili nalaz i mišljenje o uračunljivosti optuženog u vrijeme kada je počinio ubistvo.

Na zakazanom glavnom pretresu, došli su vještaci medicinske struke prof. dr Stanko Milić, neuropsihijatar i dr Željko Golubović, psihijatar, dok iz opravdanih razloga nije došla Branka Stepanović - Ilić, psiholog.

Sudija Tabaš je rekao da je vještak obavijestila sud da je službeno odsutna, te iz tog razloga nije mogla doći na glavni pretres.

Kako su nalaz potpisali i uradili tri vještaka, sudija je kazao da nije cjelishodno da se saslušavaju samo dva pristutna vještaka, već da se suđenje održi kada komisija bude u punom sastavu, što je bio razlog odlaganja glavnog pretresa.

Ubio Dudića u afektu

U sudsko-psihijatrijskom nalazu komisije između ostalog se navodi da kod neposrednog psihijatrijskog pregleda stekao se utisak da se radi o šizoidnom poremećaju ličnosti. U zaključku su konstatovali da je Dudića ubio u stanju afekta straha i razdraženosti.

“Ivan Vračar je osoba prosječnih intelektualnih sposobnosti, pokazuje simptome shizoidnog poremećaja ličnosti sa velikim kvantumom anksioznosti i napetosti. Prema pravnoj terminologiji ovo duševno stanje spada u kategoriju težih duševnih poremećaja ali ne spada u trajna duševna oboljenja. U vrijeme izvršenja krivičnog djela optuženi se nalazio u stanju afekta straha, razdraženosti, bijesa srednjeg intenziteta. Mišljenja smo da sposobnost ispitanika da shvati značaj krivičnog djela koje mu se stavla na teret, kao i njegova sposobnost da upravlja svojim postupcima u vrijeme izvršenja krivičnog djela su bile smanjene, ali ne bitno”, tvrde sudski vještaci.

Prema navodima optužnice Željka Tomkovića, zamjenika višeg državnog tužioca, Ivan Vračar je 30. maja, sa umišljajem, na podmukao način pucao u Dudića, i doveo u opasnost život svjedoka Željka Bojanića.

U optužnici piše da je Vračar u intervalu između 12 i 13 časova, sa leđa prišao Dudiću i iz pištolja "CZ", ispalio više hitaca od kojih su ga dva pogodila. Od zadobijenih povreda, Dudić je preminuo istog dana oko 21.30 časova u Kliničkom centru Podgorica.

Bonus video: