Odloženo suđenje Stanku Banićeviću, odbrana zatražila video snimak

Piperović je zatim dodao da će Banićević, iako se u istrazi branio ćutanjem, dati odbranu na glavnom pretresu
314 pregleda 0 komentar(a)
Ubistvo Nikšić Dendić, Foto: Ivan Banović
Ubistvo Nikšić Dendić, Foto: Ivan Banović
Ažurirano: 08.12.2011. 15:43h

Predsjednik vijeća Višeg suda u Podgorici sudija Predrag Tabaš odložio je za 2. februar 2012. početak suđenja Stanku T. Banićeviću (21), optuženom za ubistvo i ranjavanje dva mladića u Nikšiću, nakon što je branilac okrivljenog advokat Zoran Piperović, zatražio odlaganje glavnog pretresa.

Advokat je kazao da odbrani nije dostavljen video snimak sa prodavnice sportske opreme ispred koje se dogodilo ubistvo, uz obrazloženje da treba da odgleda CD kako bi sa Banićevićem pipremio odbranu. Piperovićevom predlogu za odlaganje glavnog pretresa pridružio se i advokat Labud Šljukić, branilac Miloša M. Milića (21) iz Nikšića, koji je optužen za nasilničko ponašanje.

Sudija Tabaš je kazao da se video zapis nalazi u predkrivičnim spisima, te da će biti dostavljen kako odbrani, tako i tužiocu i punomoćniku oštećene porodice Goranu Dendiću, stricu pokojnog. Piperović je zatim dodao da će Banićević, iako se u istrazi branio ćutanjem, dati odbranu na glavnom pretresu.

Optužen i za nedozvoljeno držanje oružja

Prema optužnici Željka Tomkovića, zamjenika višeg državnog tužioca, Nikšićanin Stanko Banićević je okrivljen za ubistvo sugrađanina Boža R. Dendića (23) i ranjavanje njegovog brata Nikole i druga Borisa Draškovića. Osim za ubistvo, Banićević je optužen i za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Zbog krivičnog djela nasilničko ponašanje optužen je Miloš M. Milić (21) iz Nikšića.

U optužnici se navodi da je 04. maja 2011. između 13,30 i 14 časova u Njegoševoj ulici u centru Nikšića, ispred prodavnice “Sport vision” Stanko Banićević iz pištoilja “Zastava M-70” kalibra 7,65 milimetara, sa umišljajem ubio Boža Dendića i sa umišljajem pokušao da ubije Nikolu Dendića i Borisa Draškovića.

Piperović je dodao da će Banićević, iako se u istrazi branio ćutanjem, dati odbranu na glavnom pretresu

Okrivljeni Milić je, kako se navodi u optužnici, na javnom mjestu, drskim i bezobzirnim ponašanjem ugrozio spokojstvo građana, te remetio javni red i mir. Nakon što je Miloš Milić pesnicom i metalnim boksom više puta udario Draškovića u glavu, nanijevši mu lake tjelesne povrede, razdernu ranu u lijevpj polovini tjemena glave i nagnječno razdernu ranu u predjelu lijeve sljepoočnice, okrivljeni Banićević je potegao pištolj, repetirao ga i u pravcu Boža i Nikole Dendića, te Draškovića, ispalio više hitaca koji su ih pogodili.

U optužnici se navodi da je Božo pogođen u grudi i trbuh, te da je smrt nastupila usljed iskrvarenja iz rascjepa srca. Nikola je ranjen u trbuh i lijevu natkoljenicu, dok je Drašković pogođen u butinu lijeve noge, piše u optužnici

Bonus video: