Promocija knjiga Nataše Nelević i Ljubomira Đurkovića

U ediciji “Nagrađene drame" i ubuduće će biti objavljivana dvojezična izdanja dramskih tekstova
58 pregleda 0 komentar(a)
Ljubomir Đurković, Foto: Arhiva Vijesti
Ljubomir Đurković, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 08.12.2011. 15:43h

Promocija dvije knjige iz edicije CNP-a “Nagrađene drame” biće održana u petak u 18 sati u Crnogorskom narodnom pozorištu.

Drame „Jaja“ Nataše Nelević i „Kasandra, klišeji“, Ljubomira Đurkovića predstaviće urednik i priređivač edicije Goran Bulajić, književni kritičari Marinko Vorgić i Aleksandar Radoman i autori.

U ediciji “Nagrađene drame" i ubuduće će biti objavljivana dvojezična izdanja dramskih tekstova nagrađenih na konkursu Crnogorskog narodnog pozorišta i na Bijenalu crnogorskog teatra.

Ona je feministička jer pokazuje kako patrijarhat deluje u smeru potčinjavanja i marginalizacije žena u porodici, ali i u društvu

„Jaja“ Nataše Nelević su nagrađena na prvom konkursu CNP-a za savremeni dramski tekst. Dr Dubravka Ðurić u uvodnom tekstu konstatuje da se “Jaja” mogu okarakterisati kao feministička drama, ali da se možemo upotrijebiti i termin koji su skovale američke ginokritičarke Ilejn Šouvolter, Sandra Gilbert i Suzan Gubar i reći da je ova drama ginocentrična.

“To znači da je usmerena na žene, da se bavi pre svega ženama. Ona je feministička jer pokazuje kako patrijarhat deluje u smeru potčinjavanja i marginalizacije žena u porodici, ali i u društvu… U kontekst savremene crnogorske kulture Nataša Nelević uvodi feminističku dramu kao žanr. Pojava ženskog pisma se u Crnoj Gori povezuje sa pojavom postmodernizma...”, zapisla je Đurić.

Reality fiction

“Kasandra, klišeji”, Ljubomira Đurkovića je nagrađena na Bijenalu crnogorskog teatra 2010. godine. Andro Martinović o toj drami napisao da je “transponovanje drevnih i tradicijskih motiva u semantički drugačiji kontekst, jedna je od karakteristika dramskog prosedea Ljubomira Đurkovića”.

“Pseudorealistički koncept koji podražava reality show (preciznije autorski označen kao reality fiction) plasira nam stvarnost koju, tako, čini apstraktnom. Učiniti je konkretnom, po hegelovskom konceptu, znači razviti univerzalni kontekst koji će joj dati značenje. Đurković polazište za taj postupak pronalazi u toposima grčke tragedije“, zapisao je Martinović.

Bonus video: