PRODUKCIJA ZNAČENJA

Portret producenta: Predstavljena knjiga Janka Ljumovića

“Ovom knjigom bi mogla da otpočne jedna crnogorska studija kulture koja mapira ili identifikuje produkcione probleme"
107 pregleda 0 komentar(a)
Janko Ljumović, Foto: Arhiva Vijesti
Janko Ljumović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 08.12.2011. 16:04h

Knjiga “Produkcija značenja” autora Janka Ljumovića, predstavljena je na promociji kao obavezna literatura i preporuka svima koji žele da se profesionalno bave produkcijom.

Ljumović je kazao da je, iz praktičnog iskustava, imao odgovornost da kao neko ko predaje produkciju, objavi takav rad.

“Ne toliko pojmovnik produkcije kao profesije, već da da određene aspekte i definiše različite modele produkcijske profesije, koja je vrlo fluidna i kao svaka druga ima svoje standarde i uslove kako da zadovolji jednu svoju potpunu profesiju, a da je dio te potpune profesije u sociološkom smislu i obrazovanje, etika kao završni stupanj i samo organizovanje udruženja producenata”, kazao je Ljumović.

Producent i predavač na FDU Vuk Vuković je tu knjigu preporučio i onima koji “produkciju krajnje površno svode na organizaciju ili neku tehničku ispomoć”.

Crnogorska studija kulture

Prvi dio knjige sadrži teorijski okvir koji prema mišljenju producentkinje Jelene Mišević u knjizi funkcioniše kao praktičan, jer definiše šta je producent, a šta je menadžer u kulturi i sveobuhvatno prikazuje sve oblasti kojima producenti mogu da se bave. Drugi dio knjige je tretiranje niza “studija slučaja”.

“Kada se oba dijela knjige uzmu kao ključna za interpretaciju ovog štiva, onda ovu knjigu možemo posmatrati kao portret profesije ali i kao autoportret samog autora”, kazala je Mišević.

“Knjiga će biti veoma praktična svima koji žele da se upuste u produkciju posebno u prvom dijelu gdje se jasno definiše šta je to producent"

Ljumovićev kolega Edin Jašarević je kazao da knjigu doživljava veoma lično, jer je bio autor, koautor i koproducent većine projekata koji se pominju u knjizi.

“Ovom knjigom bi mogla da otpočne jedna crnogorska studija kulture koja mapira ili identifikuje produkcione probleme i teme koje se tiču značenja i semantike onog što je na kulturnom tržištu Crne Gore.

U uvodnom dijelu knjige autor se bavi producentima i menadžerima u kulturi, što ujedno predstavlja uvod u profesionalizaciju i standardizaciju uloge i novih aktera na kulturnoj mapi Crne Gore dajući im jedan opis njihovog profesionalnog zanimanja i refleksije njihove društvene odgovornost”, rekao je on.

Producent Sehad Čekić smatra da je ova knjiga reprezent onoga što se pokušava uraditi na katerdri za produkciju na FDU na Cetinju.

“Knjiga će biti veoma praktična svima koji žele da se upuste u produkciju posebno u prvom dijelu gdje se jasno definiše šta je to producent. Ovakva vrsta literature je deficitarna ne samo u Crnoj Gori već i u regionu i rjetkost je da se neko bavi ovakvom tematikom, pa smatram da će osim na crnogorskoj kulturnoj sceni koristiti i šire.

Knjiga je samo dodatak činjenici koliko je Janko Ljumović uspio da obogati terminologiju crnogorske kulturne scene” kazao je Čekić.

Preporučujemo za Vas