Britanija: Ograničili uzimanje vijagre odraslima radi manjih troškova

Ograničavanje vijagre na samo dvije tablete mjesečno je izjednačavanje seksa sa nepotrebnim luksuzom i nepriznavanje koliko tjeskobe može da izazove nedostatak istog
94 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.12.2011. 12:07h

Britanski NHS (National Health Service) je ograničio propisivanje vijagre odraslima na samo dvije tablete za mjesec u odnosu na dosadašnjih četiri. Prema njihovim studijama, parovi u dobi od 40 do 60 godina imaju seksualne odnose u prosjeku četiri puta mjesečno, pa će na ovaj način biti "ograničeni" na seks jednom u dvije sedmice.

Besplatno prepisivanje tableta za erektilnu disfunkciju NHS strogo kontroliše, a prepisuju ih isključivo ljudima čije bolesti utiču na njihov seksualni život (dijabetes, multiple skleroza i rak prostate). Iako ne postoji klinički razlog za ograničavanje tableta, NHS ovim želi da smanji troškove.

"Dobar seksualni život ključan je za zdravlje i dobrobit čovjeka, a to ističu i sami ljekari. Međutim NHS to ne prepoznaje. Ograničavanje vijagre na samo dvije tablete mjesečno je izjednačavanje seksa sa nepotrebnim luksuzom i nepriznavanje koliko tjeskobe može da izazove nedostatak istog", kaže za The Telegraph urednik časopisa Pulse Ričard Hoj.

Erektilna disfunkcija je česta kod muškaraca starije životne dobi, a skoro 50 odsto njih u dobi od 40 do 70 godina je makar jednom imalo problema sa tim. Vijagru i slične ljekove pripisuju i privatni ljekari, ali u tom slučaju osam tableta košta oko 47 eura, s tim da pacijent plaća i sam recept.

Prošle godine u Velikoj Britaniji je izdato više od 2,2 miliona recepata za vijagru u vrijednosti od oko 92 miliona eura.

Bonus video: