Ljekari poručili crkvi: Dozvolite časnim sestrama pilule za kontracepciju

Žene koje nemaju djece spadaju u kategoriju onih sa većim rizikom obolijevanja od raka na jajnicima, raka maternice i raka dojke, od žena koje su rodile djecu
73 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.12.2011. 11:41h

Kara Brit i Rodžer Šort, ljekari iz Australije, nakon sprovedenog istraživanja, poručili su katoličkoj crkvi da bi trebalo da časnim sestrama dozvole uzimanje pilula za kontracepciju, čime bi smanjile rizik od raka.

Žene koje nemaju djece, uključujući i časne sestre, spadaju u kategoriju onih sa većim rizikom obolijevanja od raka na jajnicima, raka maternice i raka dojke, od žena koje su rodile djecu.

Otkriveno je kako pilule za kontracepciju smanjuju mogućnost pojave raka jajnika i raka maternice, piše Live Science.

"Katolička crkva zabranjuje sve vrste kontracepcije, kako je napisao papa Pavao VI u dokumentu Humanae Vitae 1968. godine", napisali su naučnici u komentaru objavljenom u Lancetu, te dodali da se u dokumentu navodi i da crkva ne zabranjuje lijekove koji imaju kontraceptivni efekat, ako su oni neophodni za liječenje bolesti.

Australijski ljekari na osnovu toga smatraju da bi katolička crkva trebalo da dozvoli slobodno korišćenje pilula za kontracepciju, za 95.000 svojih časnih sestara.

Objasnili su da žene koje nisu rodile imaju više menstrualnih ciklusa, od onih koje su rodile i da to povećava rizik od raka. Rađanje u mlađoj dobi, rađanje više djece i dojenje smanjuje rizik od raka. 12 odsto je manja mogućnost umiranja od raka kod žena koje uzimaju pilule za kontracepciju.

Rizik od razvijanja endometrijskog i raka jajnika pada za oko 50 do 60 odsto kod žena koje koriste pilule. Nema dokaza da pilule za kontracepciju smanjuju rizik od raka dojke.

Bonus video: