"Zaglavljeni anđeo"

Igor Rakčević nagrađen na Cetinjskom likovnom salonu

Razumijem nedosljednost, ali ne razumijem i nedostatak stava. Kao umjetnik se stalno preispitujem i kroz svoj rad otvaram pitanja koja će nekog pokrenuti, a nekog ne
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.12.2011. 09:10h

Crnogorski umjetnik Igor Rakčević dobitnik je nagrade za crtež/grafiku na ovogodišnjem Cetinjskom likovnom salonu, za rad “Zaglavljeni anđeo”.

Prema ocjeni žirija, Rakčevićeva kreacija izdvaja se kako suptilnom temom, tako i specifičnom grafičkom tehnikom. U saopštenju žirija navodi se da je “kompoziciono rješenje lišeno melodramskih narativnih efekata, likovno majstorski svedeno, kako u pogledu forme, tako i efektom tamne game u izvanrednom kontrastu sa akcentovanim i svedenim figuralnim svijetlim segmentom, upućuje na zaokružen i promišljen autorski koncepti”.

Koliko vas je iznenadila, obradovala nagrada Cetinjskog likovog salona?

"S obzirom da se radi o djelu iz novog ciklusa koji tek treba biti predstavljen, raduje me što je i stručna javnost dala novi impuls, u vezi sa čitljivošću i kvalitetom jednog konkretnog djela. Nagrade su kao i rođendani, slavimo ih ali uz saznanje da smo stariji i obavezniji prema sebi i drugima".

Po ocjeni žirija Vaš rad izdvojo se suptilnom temom kao i specifičnom grafičkom tehnikom. Možete li nam približiti temu koja Vas je navela da stvorite “Zaglavljenog anđela”?

"U jednom sloju tumačenja, to je parodija na hrišćansku ikonografiju i šaljivo potenciranje istog u lokalnim prilikama, izraženo kroz likovni jezik djela starih majstora, a opet, ima direktne veze sa stanjem svijesti savremenog društva. To je suptilna kritika novouspostavljenih vrijednosti, materijalizma i obezduhovljenosti savremenog čovjeka".

Urbanu priču prenosite savremenim grafičkim tehnikama?

"Za ovaj ciklus sam izabrao tehniku stensila. Radi se o materijalizaciji kroz koju se izražavaju mnogi umjetnici grafita. Ta tehnika omogućava multiplikaciju, ali ja tu mogućnost rađe koristim u smještanju istih likova u različite konotacije. Tako da je isti anđeo prisutan u većini djela sa različitim značenjem. Grafika je moja stara ljubav i ne odričem je se, već širim mogućnosti izražavanja u njoj.

Vaša umjetnost nije standardizovana u klasičnom smislu, ona je vid pobune. Kritički angažman na kom insistirate nije eksplicitan, ali je jasan. Koliko kao umjetnik želite da utičete na svijest današnjeg posmatrača?

"Smatram da je svaka prava umjetnost vid pobune, koja nekad mijenja, ruši, upozorava, predskazuje, i kao takva jeste fenomen. Svjesnost podrazumijeva stav. Razumijem nedosljednost, ali ne razumijem i nedostatak stava. Kao umjetnik se stalno preispitujem i kroz svoj rad otvaram pitanja koja će nekog pokrenuti, a nekog ne. Ne insistiram, samo upućujem".

"Zaglavljeni anđeo" Igora Rakčevića

Koliko su Vaši sadržaji “izazovni za cenzuru”?

"Mislim da nijesu. Žiža javnosti je uvijek usmjerena na dnevnu politiku, čega u mojim radovima nema. Smatram da umjetnost treba da traje duže od bilo kakve društvene mijene ili trenutne političke realnosti. Ako je išta usmjereno ka vječnosti, što je veliko pitanje, onda je to upravo umjetnost".

Na čelu ste Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore. Kada bi kroz umjetnost mogli da izrazite nezadovoljstvo ili sreću zbog trenutnog stanja u kojem se nalazi crnogorska likovna scena, stvorili bi...

"Jednu veliku metlu".