Uprava ZIKS-a tvrdi da nema povlašćenih zatvorenika

Autor teksta se poziva na neimenovani izvor i pri tome iznosi niz neistina vezanih za postupanje službenika Sektora obezbjeđenja, navodi se u reagovanju
0 komentar(a)
ZIKS, Foto: Jelena Jovanović
ZIKS, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 08.12.2011. 09:01h

Zavod za izvršenje krivičnih sankcija u cjelosti odbacuje sve navode iz navedenog teksta koji za cilj ima grubo i zlonamjerno dezinformisanje javnosti Crne Gore, uz napomenu da je vaš medij i ranije objavljivao netačne i jednostrane informacije vezane za djelatnost ZIKS-a - navodi se u reagovanju ZIKS-a povodom teksta “Ne diraj lava dok spava”.

U reagovanju se navodi da se “autor teksta poziva na neimenovani izvor i pri tome iznosi niz neistina vezanih za postupanje službenika Sektora obezbjeđenja sa zatvorenicima Boretom, Bigovićem i Vulevićem.

“Uz strogo poštovanje osnovnog ljudskih prava, lice koje se nalazi u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija ne može biti niti u boljem niti gorem položaju u odnosu na drugo lice, jer bi se u tom slučaju kršio osnovni princip zabrane diskriminacije”, navodi se u reagovanju uz napomenu da nije tačno da se navedenim pritvorenim licima ne pretresaju stvari.

“Navodi da službenici, prilikom sprovođenja, ne stavljaju lisice na ruke pritvoreniku Boreti, takođe nijesu tačni. Sva sprovođenja, bez razlike za koje krivično djelo je lice osumnjičeno ili osuđeno, vrše se u skladu sa Pravilnikom uz obaveznu primjenu sredstava vezivanja-lisica.

Autor teksta svoj navod potkrepljuje fotografijom, doduše sa naznakom arhivski snimak koji, cijeneći po uniformi koju nose službenici Sprovodničke službe korespondira sa navodima iz teksta, jer je utvrđeno da datira iz perioda od prije 3-4 godine.

Nije tačno da pritvorena lica, kao ni osuđena neposredno kupuju pravilnikom dozvoljene proizvode u zatvorskoj kantini, a zatim se obavlja trampa sa drugim pritvorenim licima za predmete čije držanje nije dozvoljeno i koji su unijeti na nelegalan način”, navodi se u reagovanju i dodaje da “Uprava Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija sprovodi intenzivne operativne mjere i radnje na suzbijanju unosa nedozvoljenih stvari namijenjenih pritvorenim, osuđenim i prekršajno kažnjenim licima, prije svega narkotika, mobilnih telefona i sl. i veoma su male šanse da promakne kontroli neka nedozvoljena stvar ili materija”.

Uprava ZIKS-a naglašava “da su pritvorena lica koja se u tekstu navode kao privilegovana, optužena da su izvršili teško krivično djelo i da su medijski vrlo eksponirani, što je ozbiljan bezbjednosni razlog da se u postupanju sa njima poštuju svi zakonski, podzakonski i međunarodni propisi, tako da je bilo koji vid liberalnijeg režima isključen”.

Iz ZIKS-a podsjećaju da je izvršenje mjere pritvora regulisano Zakonikom o krivičnom postupku prema kojem nadzor nad izvršenjem te mjere vrši nadležni sud, “pa bi bilo kakvo postupanje, u smislu omogućavanja bilo kakvih privilegija ili uskraćivanja prava, bez odobrenja suda predstavljalo grubo kršenje navedenog Zakonika”.

Bonus video: