Nikšić: 7. maja počinju "Dani Svetog Vasilija Ostroškog"

U sklopu Dana Sv. Vasilija Ostroškog biće dodijeljena književna nagrada “Izviiskra Njegoševa”, pjesniku Ranku Jovoviću
154 pregleda 1 komentar(a)
dani sv vasilkija ostroškog, Foto: Svetlana Mandić
dani sv vasilkija ostroškog, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 04.05.2018. 11:09h

Koncertom dječijeg hora Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo” iz Kotora, u Sabornom hramu, 7.maja u 20 časova, počinje sedmodnevna duhovno-kulturna manifestacija „Dani Svetog Vasilija Ostroškog“, koja se u Nikšiću održava od 2000.godine u organizaciji Eparhije budimljansko-nikšićke i Crkvene opštine Nikšić.

Đakon, dr Nikola Marojević, je na konferenciji za novinare predstavio ovogodišnju manifestaciju u sklopu koje će biti promovisani – knjiga “Duhovna poetika oca Lazara”, autorke mati Jelene, igumanije manastira Ćelija Piperska, časopis eparhije “Sveviđe”, kao i promocija knjiga izdavačke kuće “Agape”, gdje će govoriti Arno Gujon, Aleksandra Ninković Tasić i Aleksandar Gajšek.

U sklopu Dana Sv. Vasilija Ostroškog biće dodijeljena književna nagrada “Izviiskra Njegoševa”, pjesniku Ranku Jovoviću.

Književnik Milutin Mićović podsjetio je da se nagrada, koju su 2008. osnovali eparhija budimljansko–nikšićka i kompanija “Mona”,dodjeljuje svake druge godine i da je “dobijaju najbolji stvaraociu, obilježeni nacionalnim njegoševskim znakom”.

“Nagradu će 11.maja uručiti vladika Joanikije koji će govoriti o pjesništvu Ranka Jovovića. O Jovovićevom pjesništvu govoriće još i predsjednik žirija nagrade prof. dr Jovan Delić i predsjednik Matice srpske Ivan Negrišorac”, kazao je Mićović.

Podsjetio je da su dosadašnji dobitnici nagrade Miodrag Pavlović, Rajko Petrov Nogo, mitropolit Amfilohije, Milovan Danojlić i Ljubomir Simović.

“Dani Sv.Vasilija imaju tu kulturnu i duhovnu dimenziju, obilježenu i označenu Njegošem i sa Svetim Vasilijem oni drže vertikalu i život i ljude i nas savremenike u ovim čudnim protivuriječnostima u Crnoj Gori i dan danas”, kazao je Mićović.

Ratko Krivokapić, predsjednik crkvene opštine Nikšić, podsjetio je da se litija ulicama grada pod Trebjesom održava od 1996.godine i da je dan Sv. Vasilija u Nikšiću najmasovniji praznik, kada se okupi nekoliko hiljada ljudi. Podsjetio je da je Sv. Vasilije duhovni zaštitnik Nikšića, ali i slava grada.

Na dan kada se Vasilije, koji je zbog svojih iscjeliteljskih moći proglašen za sveca, upokojio, 12.maja, biće služena sveta arhijerejska liturgija, dok u 18 sati počinje svečana litija ulicama grada.

Manifestacija se završava 13.maja kada će u manastiru Piva, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije i mitropolit Borispoljski i Brovarski Antonije, iz moskovske Patrijaršije, služiti svetu arhijerejsku liturgiju.

Bonus video: