Ovo joj ne smijete reći

Kakvi god bili u jednom trenutku su vam odgovarali. Sigurno ako kažete da je njen bivši bio kreten, ona će početi da ga brani. Vrlo lako i brzo ćete se naći na osjetljivom terenu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.12.2011. 21:58h

Veze su kompromis. Ali morate znati kada i kako napraviti kompromise. Postoje stvari oko kojih se vrijedi boriti i zadržati stav i stvari kada je bolje povući se.

Muškarci i žene o mnogim stvarima razmišljaju drugačije, djeluju drugačije i percipiraju stvari drugačije. Sljedeći primjeri vam mogu pomoći izbjeći mnoge svađe, te uštedjeti mnogo energije i vremena, a možda čak i spasiti vezu.

Izbjegavajte sljedeće teme i komentare:

Njen stil

Ne samo da vaša djevojka ili supruga komentariše vaš stil, nego očekuje i da je poslušate. One se često brinu o tome da su muškarci prikladno obučeni i da izgledaju dobro. Međutim, to ne znači da i vi treba da vratite istom mjerom.

U stvari, treba da izbjegavate negativne komentare njene odjeće osim ako stvarno ne mislite da nešto treba promijeniti. Komentari poput: „Nije li to malo prekratko? Je li ti to prikladna odjeća? Jesi li se malo udebljala?“ sigurno nijesu nešto što većina žena želi da čuje. Ako vam se čini da su to dvostruki standardi, vjerovatno jesu. Ali da li vam je toliko bitno da biste željeli svađu.

Kako popraviti štetu:

Ako ste slučajno komentarisali njene nove cipele ili težinu, dodajte i neki kompliment o vezi nečega na njoj što vam se sviđa.

Njena kuhinja

Ne može svaka žena napraviti sos kao vaša mama, ali najmanje što želi je to čuti. Malo stvari iritira žene kao poređenje sa kuhinjom vaše mame.

Kao drugo - nikada nemojte vrijeđati njeno kuvanje. Čak i ako je stvarno loše ispalo, pronađite nešto pozitivno, pohvalite bar pokušaj da nešto skuva.

Kako popraviti štetu:

Skuvajte sami romantičnu večeru.

Spominjanje bivših

Nemojte ni o svojim ni o njenim bivšima govoriti loše. Kakvi god bili u jednom trenutku su vam odgovarali. Sigurno ako kažete da je njen bivši bio kreten, ona će početi da ga brani. Vrlo lako i brzo ćete se naći na osjetljivom terenu.

Generalizovanje stavova o ženama

Možda ne vozi dobro, ali onda joj recite šta radi pogrešno. Komentar da sve žene loše voze sigurno nije nešto što želi čuti. Nakon toga teško će prihvatiti vašu sugestiju, a vrlo vjerovatno ćete započeti raspravu.

Kako popraviti štetu:

Recite joj da ne mislite tako, da mnogi muškarci iste te stvari rade loše. Recite da bi bila puno bolja u tome nečemu kada bi samo malo obratila pažnju na…

Njene prijateljice

Sigurno ne želi čuti loše komentare o osobama koje poznaje mnogo duže nego vas, vjerovatno i sama zna njihove mane. Ali ono što još manje želi čuti od negativnih komentara je da je neka prijateljica: zgodna, seksi, komad…

Kako popraviti štetu:

Ako ste rekli nešto negativno, dodajte i neku pozitivnu osobinu. Ali nikako iz druge grupe komentara. Ako ste rekli da je zgodna, predložite da je upoznate s nekim prijateljem, poznanikom kako biste pokazali da niste govorili u svoje ime nego općenito.

Nemojte joj nuditi bilo kakva rješenja

Ako vam kuka o nečemu možete joj pomoći da riješi problem. Ali nemojte nuditi bilo kakve prijedloge samo zato da je se riješite. Ona vjerovatno niti ne očekuje od vas rješenje nego samo želi ispričati o čemu se radi. Vjerovatno želi vašu potporu, a ne loše savjete.

Kako popraviti štetu:

Recite da je situacija kompleksna i da je razumijete.

Njena porodica

Porodica je vrlo osjetljiva tema. Ona ih poznaje cijeli život, zna njihove mane, voli ih… Dakle ona može da se naljuti na njih, može reći nešto loše o njima, ali vi to nemojte potvrđivati niti komentisati.

U protivnom će ako ponovite istu rečenicu koju je i ona rekla, ona napasti vas i braniti njih. Složite se s njom, ali recite da svaka porodica ima dobre i loše dane. Bez negativnih komentara.

Kako popraviti štetu:

Ako ste već rekli nešto negativno, ispravite to s drugim pozitivnim komentarima, pohvalite (iskreno) druge članove porodice.

Bonus video: